Śmietanowiec z galaretką i makiem
2020-08-19
łatwy
25 min
4
Śmietanowiec z galaretką i makiem to szybkie ciasto na zimno. Znakomicie sprawdza się na letni deser. Warto pamiętać, że w wyjątkowe gorące dni warto rozrobić galaretkę w nieco mniejszej ilości wody, niż podaje producent. Szybciej się zsiądzie nie nie rozpłynie się na stole.
SKŁADNIKI
- 2 duże opakowania śmietany 18%
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 ml wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 galaretki o różnych kolorach
- 2 łyżki maku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretki - każdą osobno przygotować wg instrukcji na opakowaniu, przelać do płytkiego naczynia, a gdy wystygną wstawić do lodówki do stężenia.
- Gdy galaretki będą już sztywne (najlepiej przygotować je dzień wcześniej) pokroić je w niewielką kostkę.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Dwie łyżki śmietanowej masy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
- Do śmietany dodać pokrojone galaretki i mak, wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jak przygotować sorbet?