Śmietanowiec z galaretką i makiem

Śmietanowiec z galaretką i makiem
Autor: Shutterstock Śmietanowiec z galaretką i makiem
łatwy
25 min
4

Śmietanowiec z galaretką i makiem to szybkie ciasto na zimno. Znakomicie sprawdza się na letni deser. Warto pamiętać, że w wyjątkowe gorące dni warto rozrobić galaretkę w nieco mniejszej ilości wody, niż podaje producent. Szybciej się zsiądzie nie nie rozpłynie się na stole.

SKŁADNIKI

  • 2 duże opakowania śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 ml wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 galaretki o różnych kolorach
  • 2 łyżki maku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Galaretki - każdą osobno przygotować wg instrukcji na opakowaniu, przelać do płytkiego naczynia, a gdy wystygną wstawić do lodówki do stężenia.
  • Gdy galaretki będą już sztywne (najlepiej przygotować je dzień wcześniej) pokroić je w niewielką kostkę.
  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Dwie łyżki śmietanowej masy wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
  • Do śmietany dodać pokrojone galaretki i mak, wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jak przygotować sorbet?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej