Smażone banany w rumie z lodami - deser, że palce lizać!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Oto przepis na smażone banany w rumie. Lubisz owoce, ale zdecydowanie bardziej smakują ci podawane na słodko? Spróbuj rumowego kluai - bananów smażonych w rumie podawane z lodami, a przekonasz się, jak pyszne mogą być owoce zaserwowane w ten sposób.
SKŁADNIKI
- 4 banany
- 40 mililitrów rumu
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru palmowego
- 4 gałki lodów waniliowych
- 4 listki mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj banany i przekrój je wzdłuż. Nie obieraj ich ze skórki!
- Na patelni rozpuść masło i połóż banany odwrócone skórką do patelni. Smaż na małym ogniu.
- Banany skrop rumem i sokiem z limonki. Następnie posyp cynamonem i cukrem palmowym. Gdy zauważysz, że cukier się karmelizuje, to znak, że banany są już gotowe. Zdejmij je z kuchenki i ułóż na talerzu.
- Tak przygotowane banany podawaj z gałką lodów waniliowych. Udekoruj malinami oraz wiórkami kokosowymi, a na lody połóż listek mięty.