Smakuje jak brownie, a nie trzeba go piec. Ten deser to hit w moim domu

Smakuje jak brownie, a nie trzeba go piec. Ten deser to hit w moim domu
Autor: Shutterstock.com Smakuje jak brownie, a nie trzeba go piec. Ten deser to hit w moim domu
łatwy
10 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ten przepyszny rulon smakuje jak brownie, a nie trzeba go piec. Aromatyczny deser, który jest niezwykle czekoladowy i wyśmienicie smakuje. To prosty sposób na ciekawy deser, który jest prosty w przygotowaniu i nie trzeba się nad nim zbytnio napracować.

Brownie, ale takie nie do końca, Tego deseru warto spróbować

Rolada z ciasta brownie to przepyszny deser, który w smaku i konsystencji przypomina surową masę na brownie. Smakuje przepysznie i nie trzeba jej piec. Wychodzi intensywnie czekoladowa i lepka. Nie ma jednak co się stresować jajkami czy mąką, w tym przepisie nie znajdziemy tych składników.

Do przygotowania potrzebować będziemy tylko miski, łyżki i lodówki. Ten deser sprawdzi się więc idealnie na upalne dni. Co więcej, sprawdzi się również idealnie dla osób niejedzących gluteny. Bez problemu można również przygotować ten deser w formie wegańskiej, wystarczy jedynie wybrać wegańską czekoladę.

O dziwo jest również zdrowszą alternatywą dla klasycznego brownie. W końcu masło orzechowe, migdały i kakao to składniki, które są wypełnione błonnikiem, przeciwutleniaczami i zdrowymi tłuszczami.

Ten prosty do przygotowania deser smakuje wyśmienicie, jest prosty w przygotowaniu i sprawdzi się na przepyszny dodatek do kawy czy herbaty. Sprawdzi się dla osób, które nie lubią piec, a są miłośnikami brownie. Przygotuj ten deser już dziś.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 50 g niesłodzonego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 60 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 g czekolady
  • Do dekoracji:
  • ciemna czekolada (ok. 50 g)
  • sól, orzechy, wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce mieszamy migdały, kakao i sól.
  • Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy i wanilię.
  • Całość dokładnie mieszamy, aż do otrzymania gładkiej masy.
  • Dodajemy posiekaną czekoladę.
  • Masę rozkładamy na papierze do pieczenia.
  • Zwijamy ją w ciasny wałek.
  • Wkładamy do lodówki na około godzinę do stwardnienia.
  • Polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wybranymi dodatkami.
  • Ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej