Słodkie tosty z grilla z syropem klonowym i owocami
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Na grillu smaży się nie tylko kiełbaski i karkówkę - można też przygotować pyszny deser! Mówimy, jak przygotować na grillu pyszne tosty francuskie z syropem klonowym i owocami.
SKŁADNIKI
- 2 grubo pokrojone kromki chleba
- 2 jajka
- 25 ml mleka
- 1/3 filiżanki syropu klonowego
- świeże owoce (truskawki, jagody, brzoskwinie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko należy wymieszać w misce z żółtkiem i białkiem używając widelca. Można dodać trochę wanilii albo cynamonu.
- Chleb moczymy w mieszance mleka i jajka aż całkowicie nasiąknie, przekładając go ze strony na stronę.
- Grill warto wcześniej naoliwić oliwą (z oliwek, pestek dyni albo pestek winogron), używając papierowego ręcznika.
- Chleb nasiąknięty jajkiem kładziemy na grillu. Po dwóch minutach powinien być już idealnie przyrumieniony na złoty kolor.
- Bardzo ważne, żeby cały czas pilnować, czy chleb się nie przypala - jeśli przed upłynięciem dwóch minut jest już przyrumieniony na złoto, to znaczy, że jest gotowy.
- Gorące tosty polewamy syropem klonowym i posypujemy owocami (truskawki i brzoskwinie należy wcześniej pokroić). Całość można przykryć bitą śmietaną.