Słodkie tosty z grilla z syropem klonowym i owocami

2021-03-29
Tosty z grilla
Autor: Shutterstock Tosty z grilla na deser? Czemu nie!
łatwy
10 min
4

Na grillu smaży się nie tylko kiełbaski i karkówkę - można też przygotować pyszny deser! Mówimy, jak przygotować na grillu pyszne tosty francuskie z syropem klonowym i owocami.

SKŁADNIKI

  • 2 grubo pokrojone kromki chleba
  • 2 jajka
  • 25 ml mleka
  • 1/3 filiżanki syropu klonowego
  • świeże owoce (truskawki, jagody, brzoskwinie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko należy wymieszać w misce z żółtkiem i białkiem używając widelca. Można dodać trochę wanilii albo cynamonu.
  • Chleb moczymy w mieszance mleka i jajka aż całkowicie nasiąknie, przekładając go ze strony na stronę.
  • Grill warto wcześniej naoliwić oliwą (z oliwek, pestek dyni albo pestek winogron), używając papierowego ręcznika.
  • Chleb nasiąknięty jajkiem kładziemy na grillu. Po dwóch minutach powinien być już idealnie przyrumieniony na złoty kolor.
  • Bardzo ważne, żeby cały czas pilnować, czy chleb się nie przypala - jeśli przed upłynięciem dwóch minut jest już przyrumieniony na złoto, to znaczy, że jest gotowy.
  • Gorące tosty polewamy syropem klonowym i posypujemy owocami (truskawki i brzoskwinie należy wcześniej pokroić). Całość można przykryć bitą śmietaną.