Ser jabłkowy: pomysł na pyszny deser

2021-03-29
jak-przygotowac-ser-jablkowy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ser jabłkowy to nietuzinkowy deser ze świeżych owoców
średni
40 min
4

Ser jabłkowy to znakomity, pomysłowy deser. Wbrew nazwie - nie ma nic wspólnego z nabiałem! Sprawdź, jak zrobić ser jabłkowy.

SKŁADNIKI

  • 5 kg jabłek pokrojonych w cząstki
  • 1,5 kg cukru
  • cynamon do smaku (opcjonalnie inne ulubione przyprawy, np. wanilia)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone albo posiekane owoce mieszamy z cukrem i zostawiamy w chłodnym miejscu na dwie doby. W tym czasie wydzieli się sok.
  • Płyn przelewamy do garnka i powoli gotujemy na małym ogniu. Objętość powinna się zmniejszyć o połowę, wtedy pozostała część zgęstnieje.
  • Do płynu dodajemy połowę owoców, powoli redukujemy objętość, podgrzewając na małym ogniu. Znów dodajemy owoce i cynamon, gotujemy, aż masa stanie się jednorodna.
  • Nieco schładzamy, a następnie przekładamy jabłka do czystego, białego woreczka z płótna. Worek związujemy i w rękach nadajemy mu pożądany kształt - płaskiego bochenka, koła, klina.
  • Układamy między dwoma deskami, związujemy mocno sznurem albo dociskamy odważnikiem. W takiej pozycji serek czeka sobie kolejne dwie doby.
  • Po tym czasie wyjmujemy go z jednego woreczka, wkładamy do drugiego, tym razem z rzadszego materiału, ewentualnie owijamy gazą. Zawieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka dni.
  • Gdy obeschnie, wyjmujemy z woreczka, ewentualnie obtaczamy w miałkim cukrze. Ser można też przechowywać w lodówce między dwoma warstwami natłuszczonego pergaminu.
  • Przed podaniem kroimy w plastry albo trójkąty jak deserowy ser.