Ser jabłkowy: pomysł na pyszny deser
2021-03-29
średni
40 min
4
Ser jabłkowy to znakomity, pomysłowy deser. Wbrew nazwie - nie ma nic wspólnego z nabiałem! Sprawdź, jak zrobić ser jabłkowy.
SKŁADNIKI
- 5 kg jabłek pokrojonych w cząstki
- 1,5 kg cukru
- cynamon do smaku (opcjonalnie inne ulubione przyprawy, np. wanilia)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone albo posiekane owoce mieszamy z cukrem i zostawiamy w chłodnym miejscu na dwie doby. W tym czasie wydzieli się sok.
- Płyn przelewamy do garnka i powoli gotujemy na małym ogniu. Objętość powinna się zmniejszyć o połowę, wtedy pozostała część zgęstnieje.
- Do płynu dodajemy połowę owoców, powoli redukujemy objętość, podgrzewając na małym ogniu. Znów dodajemy owoce i cynamon, gotujemy, aż masa stanie się jednorodna.
- Nieco schładzamy, a następnie przekładamy jabłka do czystego, białego woreczka z płótna. Worek związujemy i w rękach nadajemy mu pożądany kształt - płaskiego bochenka, koła, klina.
- Układamy między dwoma deskami, związujemy mocno sznurem albo dociskamy odważnikiem. W takiej pozycji serek czeka sobie kolejne dwie doby.
- Po tym czasie wyjmujemy go z jednego woreczka, wkładamy do drugiego, tym razem z rzadszego materiału, ewentualnie owijamy gazą. Zawieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka dni.
- Gdy obeschnie, wyjmujemy z woreczka, ewentualnie obtaczamy w miałkim cukrze. Ser można też przechowywać w lodówce między dwoma warstwami natłuszczonego pergaminu.
- Przed podaniem kroimy w plastry albo trójkąty jak deserowy ser.