Rozkosznie kremowy deser z mleka kokosowego. Słodka chwila bez wyrzutów sumienia

Deser z mleka kokosowego
Autor: Shutterstock Deser z mleka kokosowego podkręcony przyprawami korzennymi smakuje znakomicie.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Bardzo prosty deser z mleka kokosowego można przygotować w mniej niż pół godziny. Przyjemnie kremowy, pachnący korzennymi przyprawami, ale z odświeżającą cytrusową nutą skórki pomarańczowej. Jedna porcja to ok 220 kcal, więc od czasu do czasu można się skusić bez wyrzutów sumienia.

SKŁADNIKI

  • 500 ml chudego mleka
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 5 cm pasek skórki pomarańczowej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazda anyżku
  • 3 ugotowanego ryżu
  • 150 g cukru
  • mielony cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba rodzaje mleka wlej do sporego rondla, dodaj skórkę pomarańczową, cynamon i anyż.
  • Podgrzewaj na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • Gdy mleko się zagotuje dodaj ryż i cukier, dokładnie rozmieszaj, aby rozdzielić ziarenka ryżu.
  • Gotuj na niedużym ogniu aż deser zgęstnieje. Wyjmij skórkę, cynamon i anyżek.
  • Przelej do pucharków, udekoruj mielonym cynamonem.
Rekord w tłuczeniu kokosów | ESKA XD - Coś dobrego #6
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej