Rozkosznie kremowy deser z mleka kokosowego. Słodka chwila bez wyrzutów sumienia
2023-01-19

łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Bardzo prosty deser z mleka kokosowego można przygotować w mniej niż pół godziny. Przyjemnie kremowy, pachnący korzennymi przyprawami, ale z odświeżającą cytrusową nutą skórki pomarańczowej. Jedna porcja to ok 220 kcal, więc od czasu do czasu można się skusić bez wyrzutów sumienia.
SKŁADNIKI
- 500 ml chudego mleka
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 5 cm pasek skórki pomarańczowej
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazda anyżku
- 3 ugotowanego ryżu
- 150 g cukru
- mielony cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje mleka wlej do sporego rondla, dodaj skórkę pomarańczową, cynamon i anyż.
- Podgrzewaj na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy mleko się zagotuje dodaj ryż i cukier, dokładnie rozmieszaj, aby rozdzielić ziarenka ryżu.
- Gotuj na niedużym ogniu aż deser zgęstnieje. Wyjmij skórkę, cynamon i anyżek.
- Przelej do pucharków, udekoruj mielonym cynamonem.
Rekord w tłuczeniu kokosów | ESKA XD - Coś dobrego #6