Racuchy z jabłkami: przepis na tradycyjny, prosty w przygotowaniu deser
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się jako drugie danie a także jako słodki deser.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
 - 2 jajka
 - kilka łyżek mąki
 - szklanka jabłek prażonych
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
 - łyżka cynamonu lub cukru pudru
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka mieszamy z solą, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i jabłkami prażonymi.
 - Dodajemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
 - Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzany olej.
 - Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
 - Placki możemy udekorować posypując je cynamonem albo cukrem pudrem.