Racuchy z jabłkami: przepis na tradycyjny, prosty w przygotowaniu deser
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się jako drugie danie a także jako słodki deser.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- szklanka jabłek prażonych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- łyżka cynamonu lub cukru pudru
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka mieszamy z solą, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i jabłkami prażonymi.
- Dodajemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzany olej.
- Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Placki możemy udekorować posypując je cynamonem albo cukrem pudrem.