Racuchy z jabłkami: przepis na tradycyjny, prosty w przygotowaniu deser

2021-03-29
Racuchy z jabłkami
Autor: Shutterstock Racuchy z jabłkami - łatwy w przygotowaniu deser.
łatwy
20 min
4

Racuchy z jabłkami świetnie sprawdzą się jako drugie danie a także jako słodki deser.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • szklanka jabłek prażonych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki  proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • łyżka cynamonu lub cukru pudru
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka mieszamy z solą, cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia i jabłkami prażonymi.
  • Dodajemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  • Porcje ciasta nakładamy łyżką na rozgrzany olej.
  • Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  • Placki możemy udekorować posypując je cynamonem albo cukrem pudrem.