Racuchy z białego sera: przepis na pyszny deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Racuchy z serem - ozdobione bitą śmietaną i owocami to wspaniały deser! Podbiją każde serce, a na dodatek łatwo je przygotować i nie jest to drogie. Uwielbiają je dzieci i dorośli!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg twarogu
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- sól. cukier waniliowy
- olej do smażenia
- owoce i bita śmietana do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy twaróg (rozdrobniony lub zmiksowany) oraz śmietanę.
- Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do masy serowej, dosypujemy mąkę i sól i lekko mieszamy.
- Na rozgrzany olej kładziemy racuchy i smażymy po obu stronach. Racuchom możemy nadać kształt serca.
- Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem lub polać słodkim sokiem owocowym.
- Można ozdobić je po ostygnięciu bitą śmietaną i owocami.