Racuchy drożdżowe z jabłkami: sprawdzony przepis na puszyste jabłkowe racuszki

2023-09-14
Hanna Dobrowolska
Racuchy drożdżowe z jabłkami: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na deser
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Racuchy drożdżowe są niesamowicie puszyste i mięciutkie, a za sprawa jabłkowego wsadu również wilgotne. Smakują świetnie, ale z pewnością nie są propozycją dla osób na diecie. Są dość tłuste, a nawet jeśli w środku mają zdrowe jabłka, to posypane są cukrem pudrem. Ale... kto ich nie lubi?

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży (ewentualnie 25 g suchych)
  • szczypty soli
  • 1-2 łyżek cukru
  • półtorej szklanki podgrzanego mleka
  • 1 jajo
  • 5-6 sporych jabłek - najlepiej odmian twardych i kwaskowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsypać do naczynia, przemieszać z solą.
  • Pośrodku mącznej masy zrobić wgłębienie i wkruszać tam świeże drożdże.
  • Wszystko zasypać cukrem i polać połową szklanki mleka.
  • Okryć ściereczką i postawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Po kwadransie dodać resztę mleka i jajo. Zmiksować na gładką masę.
  • Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste.
  • Gotowe odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
  • Do wyrośniętego ciasta wrzucić pokrojone w plastry jabłka lub rodzynki.
  • Rozgrzać olej na głębokiej patelni i nabierać ciasto łyżką, za każdym razem umoczoną wcześniej w wodzie.
  • Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
  • Posypać cukrem pudrem albo polać roztopioną czekoladą czy ozdobić konfiturami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, jakie dania możesz przyrządzić z jabłkami

Hanna Dobrowolska