Puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami – przepis, który zawsze wychodzi!
2025-01-22

łatwy
60 min
4
Dieta wegetariańska
Racuchy drożdżowe są niesamowicie puszyste i mięciutkie, a za sprawa jabłkowego wsadu również wilgotne .Te złociste placuszki z kawałkami soczystych jabłek to idealny sposób na domowy deser lub słodki obiad. Ich delikatne wnętrze i cudowny aromat to smak, który zachwyci całą rodzinę. Wypróbuj sprawdzony przepis na jabłkowe racuszki, które rozpływają się w ustach!
Zalety racuchów drożdżowych
- Puszystość i delikatność – dzięki drożdżom racuchy są lekkie, miękkie i wręcz rozpływają się w ustach.
- Wszechstronność – można je podawać na słodko z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem lub ulubioną konfiturą, a także w wersji wytrawnej.
- Prostota przygotowania – składniki są łatwo dostępne, a proces ich przygotowania nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych.
- Niezawodność – to klasyczny przepis, który zawsze smakuje i podoba się każdemu, niezależnie od wieku.
- Uniwersalność – idealne na śniadanie, obiad, deser, kolację czy nawet przekąskę do szkoły lub pracy.
- Sezonowość – świetnie komponują się z różnymi dodatkami, od jabłek i śliwek w sezonie, po suszone owoce zimą.
- Ekonomia – racuchy drożdżowe to niedrogie danie, które można przygotować z podstawowych składników dostępnych w każdej kuchni.
- Smak dzieciństwa – przywołują miłe wspomnienia i budują rodzinne tradycje.
To klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody!
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, jakie dania możesz przyrządzić z jabłkami
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży (ewentualnie 25 g suchych)
- szczypty soli
- 1-2 łyżek cukru
- półtorej szklanki podgrzanego mleka
- 1 jajo
- 5-6 sporych jabłek - najlepiej odmian twardych i kwaskowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsypać do naczynia, przemieszać z solą.
- Pośrodku mącznej masy zrobić wgłębienie i wkruszać tam świeże drożdże.
- Wszystko zasypać cukrem i polać połową szklanki mleka.
- Okryć ściereczką i postawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Po kwadransie dodać resztę mleka i jajo. Zmiksować na gładką masę.
- Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste.
- Gotowe odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
- Do wyrośniętego ciasta wrzucić pokrojone w plastry jabłka lub rodzynki.
- Rozgrzać olej na głębokiej patelni i nabierać ciasto łyżką, za każdym razem umoczoną wcześniej w wodzie.
- Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
- Posypać cukrem pudrem albo polać roztopioną czekoladą czy ozdobić konfiturami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?