Racuchy drożdżowe z jabłkami: sprawdzony przepis na puszyste jabłkowe racuszki
2023-09-14
łatwy
60 min
4
Dieta wegetariańska
Racuchy drożdżowe są niesamowicie puszyste i mięciutkie, a za sprawa jabłkowego wsadu również wilgotne. Smakują świetnie, ale z pewnością nie są propozycją dla osób na diecie. Są dość tłuste, a nawet jeśli w środku mają zdrowe jabłka, to posypane są cukrem pudrem. Ale... kto ich nie lubi?
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży (ewentualnie 25 g suchych)
- szczypty soli
- 1-2 łyżek cukru
- półtorej szklanki podgrzanego mleka
- 1 jajo
- 5-6 sporych jabłek - najlepiej odmian twardych i kwaskowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsypać do naczynia, przemieszać z solą.
- Pośrodku mącznej masy zrobić wgłębienie i wkruszać tam świeże drożdże.
- Wszystko zasypać cukrem i polać połową szklanki mleka.
- Okryć ściereczką i postawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Po kwadransie dodać resztę mleka i jajo. Zmiksować na gładką masę.
- Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste.
- Gotowe odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
- Do wyrośniętego ciasta wrzucić pokrojone w plastry jabłka lub rodzynki.
- Rozgrzać olej na głębokiej patelni i nabierać ciasto łyżką, za każdym razem umoczoną wcześniej w wodzie.
- Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor.
- Posypać cukrem pudrem albo polać roztopioną czekoladą czy ozdobić konfiturami.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, jakie dania możesz przyrządzić z jabłkami