Pyszny deser z galaretką truskawkową [prosty przepis]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przygotowanie apetycznej słodkości nie zawsze wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Najlepszy dowód - deser z galaretką truskawkową, truskawkami, bitą śmietaną i czekoladą. Sprawdź, jak przyrządzić go krok po kroku.
SKŁADNIKI
- jedno opakowanie galaretki truskawkowej
- 20 dag świeżych lub mrożonych truskawek
- 20 ml śmietany 30%
- kilka kostek gorzkiej czekolady.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i dokładnie rozmieszaj. Ostudź i podziel na trzy części. Jedną część wlej do przepłukanych zimną wodą wysokich szklanek lub pucharków i włóż do lodówki na 20 minut.
W tym czasie zmiksuj truskawki i dodaj do nich kolejną część galaretki. Dokładnie wymieszaj i przełóż do dwóch szklanek, na wystudzoną galaretkę. Ponownie wstaw do lodówki na około 20 minut.
Ubij schłodzoną śmietanę, odłóż z niej 3/4 i dodaj do tego ostatnią część galaretki truskawkowej. Zmiksuj, po czym dodaj do szklanek z zastudzoną masą. Znów chłódź w lodówce przez 20 minut.
Pozostałą częścią śmietany udekoruj wierzch deseru. Możesz nią np. narysować serduszka.
Na tarce zetrzyj czekoladę i udekoruj nią całość, po czym ponownie schłódź deser. Po dziesięciu minutach możesz postawić go na stole!