Pyszne wafle z masą kakaową: podajemy dobry przepis!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Oto sposób na pyszny deser z wafli tortowych przekładanych masą kakaową. Deser łatwo zrobić, a jego przygotowanie zajmie Ci około 15 minut. Jedynym minusem tego przysmaku jest to, że ma niestety dużo kalorii. Ale czy naprawdę trzeba się nimi przejmować każdego dnia?
SKŁADNIKI
- 2 kostki masła (każda o masie 200 g)
- wafle tortowe (w kształcie kwadratu) o masie około 150 g
- szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- gorzkie kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku oddziel białka od żółtek. Z żółtek i cukru pudru przygotuj kogel-mogel.
- Następnie w oddzielnym naczyniu utrzyj masło i dodaj do niego przygotowany wcześniej kogel-mogel. Utrzyj to na jednolitą masę.
- Później dodaj do całości kakao, najlepiej przez drobne sitko, tak aby w masie nie powstały grudki. Im więcej kakao dodasz, tym masa będzie mniej słodka.
- Po uzyskaniu jednolitej masy możesz przystąpić do smarowania nią wafli. Wafle przekładaj niezbyt grubo masą kakaową. Po zakończeniu umieść torcik między dwiema deseczkami, dzięki czemu wafle lepiej się skleją.
- Całość pozostaw co najmniej na godzinę w lodówce, aby masa lekko zgęstniała. Pokrój i gotowe!