Pyszne ciasto, którego nie trzeba piec? Teściowa nie będzie miała się do czego przyczepić
![Pyszne ciasto, którego nie trzeba piec? Teściowa nie będzie miała się do czego przyczepić](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-9iAN-L77w-4QwK_pyszne-ciasto-ktorego-nie-trzeba-piec-tesciowa-nie-bedzie-miala-sie-do-czego-przyczepic-664x442.jpg)
Pyszne ciasto na mascarpone i kajmaku? To nie musi być trudne do zrobienia. Co więcej, nie wymaga pieczenia, jednak lepiej przygotować je odpowiednio wcześniej, by zdążyło ono stężeć w lodówce. To ciasto jest tak dobre, że ze stołu zniknie, zanim się obejrzysz. Podpowiadamy jak je przygotować.
Najlepsze ciasto bez pieczenia. Bardzo prosty przepis
Pyszne ciasto bez pieczenia jest idealnym pomysłem, by ugościć znajomych, przyjaciół i rodzinę. Można je przygotować dzień wcześniej, by było gotowe, kiedy przyjdą do nas goście.
Wykonanie go jest bardzo proste, a dużą część składników znajdziemy już w domu. Trzeba jednak zaznaczyć, że przygotowanie tego ciasta wymagać będzie niestety odrobiny cierpliwości.
Wszystko dlatego, że zanim będziemy mogli się nim rozkoszować, będzie ono musiało przynajmniej klika godziny odczekać w lodówce. Jednak czas oczekiwania będzie tego z pewnością warty. Podpowiadamy jak je przygotować.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia? Ten przepis jest idealny
Na początek rozgniatamy herbatniki i mieszamy je z kakao. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Masę herbatnikową wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 30 min.
Następnie zabieramy się za masę kajmakowo-serową. Mascarpone ubijamy z masą kajmakową. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Stopniowo dodajemy masę serową.
W niewielkiej ilości wody o temp. 60-70 stopni rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do niej 2-3 łyżki masy serowo-kajmakowej i dodajemy całość do masy serowej. Wylewamy ją na schłodzoną masę herbatniową i znów wsadzamy do lodówki na 3 godziny.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej śmietanę. Mieszamy aż do połączenia. Gdy przestygnie wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dekorujemy migdałami.
SKŁADNIKI
- 150 gramów herbatników maślanych
- 150 gramów masła
- 20 gram kakao do wypieków
- 500 gram mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 250 gram masy kajmakowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 gramów gorzkiej czekolady
- cukier puder
- migdały do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki rozgniatamy wałkiem lub rozdrabniamy w blenderze.
- Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy 100 g roztopionego masła.
- Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wykładamy papierami do pieczenia.
- Na tortownice wykładamy masę z herbatników.
- Równomiernie rozprowadzamy i dociskamy.
- Masę wkładamy do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie miksujemy serek mascarpone z masą kajmakową.
- W innym naczyniu ubijamy bitą śmietanę.
- Stopniowo dodajemy masę serowo-kajmakową.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
- Dodajemy do niej 3 łyżki masy i dokładnie mieszamy.
- Żelatynę przekładamy do masy i dokładnie mieszamy.
- Masę serowo-kajmakową do tortownicy.
- Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 50 gram śmietany i dokładnie mieszamy.
- Kiedy przestygnie przelewamy na ciasto.
- WKładamy do lodówki na około godzinę.
- Ciasto ozdabiamy migdałami.