Pyszne ciasto, którego nie trzeba piec? Teściowa nie będzie miała się do czego przyczepić
Pyszne ciasto na mascarpone i kajmaku? To nie musi być trudne do zrobienia. Co więcej, nie wymaga pieczenia, jednak lepiej przygotować je odpowiednio wcześniej, by zdążyło ono stężeć w lodówce. To ciasto jest tak dobre, że ze stołu zniknie, zanim się obejrzysz. Podpowiadamy jak je przygotować.
i
Najlepsze ciasto bez pieczenia. Bardzo prosty przepis
Pyszne ciasto bez pieczenia jest idealnym pomysłem, by ugościć znajomych, przyjaciół i rodzinę. Można je przygotować dzień wcześniej, by było gotowe, kiedy przyjdą do nas goście.
Wykonanie go jest bardzo proste, a dużą część składników znajdziemy już w domu. Trzeba jednak zaznaczyć, że przygotowanie tego ciasta wymagać będzie niestety odrobiny cierpliwości.
Wszystko dlatego, że zanim będziemy mogli się nim rozkoszować, będzie ono musiało przynajmniej klika godziny odczekać w lodówce. Jednak czas oczekiwania będzie tego z pewnością warty. Podpowiadamy jak je przygotować.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia? Ten przepis jest idealny
Na początek rozgniatamy herbatniki i mieszamy je z kakao. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Masę herbatnikową wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 30 min.
Następnie zabieramy się za masę kajmakowo-serową. Mascarpone ubijamy z masą kajmakową. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Stopniowo dodajemy masę serową.
W niewielkiej ilości wody o temp. 60-70 stopni rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy do niej 2-3 łyżki masy serowo-kajmakowej i dodajemy całość do masy serowej. Wylewamy ją na schłodzoną masę herbatniową i znów wsadzamy do lodówki na 3 godziny.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej śmietanę. Mieszamy aż do połączenia. Gdy przestygnie wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dekorujemy migdałami.
SKŁADNIKI
- 150 gramów herbatników maślanych
- 150 gramów masła
- 20 gram kakao do wypieków
- 500 gram mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 250 gram masy kajmakowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 gramów gorzkiej czekolady
- cukier puder
- migdały do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki rozgniatamy wałkiem lub rozdrabniamy w blenderze.
- Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy 100 g roztopionego masła.
- Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wykładamy papierami do pieczenia.
- Na tortownice wykładamy masę z herbatników.
- Równomiernie rozprowadzamy i dociskamy.
- Masę wkładamy do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie miksujemy serek mascarpone z masą kajmakową.
- W innym naczyniu ubijamy bitą śmietanę.
- Stopniowo dodajemy masę serowo-kajmakową.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
- Dodajemy do niej 3 łyżki masy i dokładnie mieszamy.
- Żelatynę przekładamy do masy i dokładnie mieszamy.
- Masę serowo-kajmakową do tortownicy.
- Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 50 gram śmietany i dokładnie mieszamy.
- Kiedy przestygnie przelewamy na ciasto.
- WKładamy do lodówki na około godzinę.
- Ciasto ozdabiamy migdałami.