Pudding z kaszy jaglanej: przepis na zdrowy deser
Pudding, czyli tradycyjną angielską potrawę, można przygotowywać na wiele sposobów. Warto wypróbować wersję z kaszą jaglaną - pożywną i bez glutenu. Podajemy przepis na pyszny pudding z kaszy jaglanej.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- miąższ z połowy laski wanilii lub łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru lub 1,5 łyżki ksylitolu
- gęsty syrop owocowy (np. malinowy) do polania deseru
- garść pistacji lub orzeszków piniowych do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kaszę jaglaną podpraż przez kilka minut na suchej patelni, żeby pozbawić ją naturalnej goryczki.
Przełóż ją do wysokiego rondla i zalej mlekiem. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Pod koniec gotowania dodaj wanilię i cukier lub jego zamiennik.
Ugotowaną kaszę zmiksuj za pomocą blendera i przelej do wypłukanych w zimnej wodzie salaterek.
Kiedy pudding ostygnie i stężeje, przewróć każdą salaterkę do góry dnem i delikatnie przełóż jej zawartość na talerzyk, żeby zachowała kształt.
Każdą porcję deseru polej gęstym syropem owocowym i posyp posiekanymi orzechami.