Pudding z kaszy jaglanej: przepis na zdrowy deser

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Pudding z kaszy jaglanej
Autor: thinkstockphotos.com Kasza jaglana na słodko? To znakomity pomysł
łatwy
35 min
4

Pudding, czyli tradycyjną angielską potrawę, można przygotowywać na wiele sposobów. Warto wypróbować wersję z kaszą jaglaną - pożywną i bez glutenu. Podajemy przepis na pyszny pudding z kaszy jaglanej.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • miąższ z połowy laski wanilii lub łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru lub 1,5 łyżki ksylitolu
  • gęsty syrop owocowy (np. malinowy) do polania deseru
  • garść pistacji lub orzeszków piniowych do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kaszę jaglaną podpraż przez kilka minut na suchej patelni, żeby pozbawić ją naturalnej goryczki.

    Przełóż ją do wysokiego rondla i zalej mlekiem. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

    Pod koniec gotowania dodaj wanilię i cukier lub jego zamiennik.

    Ugotowaną kaszę zmiksuj za pomocą blendera i przelej do wypłukanych w zimnej wodzie salaterek.

    Kiedy pudding ostygnie i stężeje, przewróć każdą salaterkę do góry dnem i delikatnie przełóż jej zawartość na talerzyk, żeby zachowała kształt.

    Każdą porcję deseru polej gęstym syropem owocowym i posyp posiekanymi orzechami.

Dorota Kalita-Typa