Pudding czekoladowo-karmelowy - pomysł na pyszny deser

2021-03-29
przepis_na_pudding_czekoladowo_karmelowy.jpg
Autor: pixabay.com Pomysł na słodki deser.
łatwy
20 min
4

Co łączy angielski pudding z polskim budyniem? Tradycyjny angielski deser bardziej przypomina suflet. Ciasto chrupkie na wierzchu, o rzadszej konsystencji w środku. Podawane na ciepło, wprost z żaroodpornego naczynia. Wypróbuj nasz przepis na pudding czekoladowo-karmelowy.

Jeśli pudding ma być bardziej aromatyczny, dodaj do niego 1-2 łyżki rumu, białej wódki lub soku z pomarańczy.

SKŁADNIKI

  • 5 dag masła
  • 7 dag brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 350 ml mleka
  • 5 dag posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich)
  • 4 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • cukier puder i kakao do posypania puddingu
  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żaroodporne naczynie o pojemności 1 litra natłuść masłem.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem w misce. Gdy krem będzie puszysty, dodaj roztrzepane widelcem jajka.
  • Cały czas mieszając, dolej mleko o temperaturze pokojowej. Dorzuć posiekane orzechy. Starannie połącz wszystkie składniki.
  • Mąkę oraz kakao przesiej do miski z masą. Delikatnie przemieszaj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dużą łyżką przełóż ciasto do żaroodpornego naczynia. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz pudding przez 35-40 minut.
  • Gdy będzie zarumieniony na wierzchu i lekko niedopieczony w środku, gotowe! 
  • Ciepły pudding posyp na wierzchu kakao, a potem odrobiną cukru pudru.
  • Serwuj z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub wiśniami z kompotu. Możesz też podawać polany kwaśną śmietaną, miodem lub czekoladą.