Pudding czekoladowo-karmelowy - pomysł na pyszny deser
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Co łączy angielski pudding z polskim budyniem? Tradycyjny angielski deser bardziej przypomina suflet. Ciasto chrupkie na wierzchu, o rzadszej konsystencji w środku. Podawane na ciepło, wprost z żaroodpornego naczynia. Wypróbuj nasz przepis na pudding czekoladowo-karmelowy.
Jeśli pudding ma być bardziej aromatyczny, dodaj do niego 1-2 łyżki rumu, białej wódki lub soku z pomarańczy.
SKŁADNIKI
- 5 dag masła
- 7 dag brązowego cukru
- 2 jajka
- 350 ml mleka
- 5 dag posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich)
- 4 dag mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- cukier puder i kakao do posypania puddingu
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żaroodporne naczynie o pojemności 1 litra natłuść masłem.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem w misce. Gdy krem będzie puszysty, dodaj roztrzepane widelcem jajka.
- Cały czas mieszając, dolej mleko o temperaturze pokojowej. Dorzuć posiekane orzechy. Starannie połącz wszystkie składniki.
- Mąkę oraz kakao przesiej do miski z masą. Delikatnie przemieszaj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Dużą łyżką przełóż ciasto do żaroodpornego naczynia. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz pudding przez 35-40 minut.
- Gdy będzie zarumieniony na wierzchu i lekko niedopieczony w środku, gotowe!
- Ciepły pudding posyp na wierzchu kakao, a potem odrobiną cukru pudru.
- Serwuj z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub wiśniami z kompotu. Możesz też podawać polany kwaśną śmietaną, miodem lub czekoladą.