Prosty przepis na pączki z lukrem i białą czekoladą
2022-01-20
średni
40 min
4
Prosty przepis na pączki z lukrem i białą czekoladą pozwoli ci przygotować nowy wariant tradycyjnych pączków - pulchnych ciastek drożdżowych z mąki pszennej, smażonych w głębokim tłuszczu na ciemnozłoty kolor. Należy pamiętać, że nawet najlepsze pączki są bardzo kaloryczne, ale i... tak pyszne, że w karnawale nie sposób po nie nie sięgnąć!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki pszennej
- 4 dag drożdży
- 50 g cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego (ale nie gorącego) masła
- 2 żółtka
- 1 białko
- szczypta soli
- 1 kieliszek alkoholu (np. rumu)
- 20 dag konfitury wiśniowej
- 1 l oleju
- biała czekolada
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, następnie połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki.
- Mąkę przesiać do miski, dodać przygotowany rozczyn. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, sól i alkohol.
- Wyrobić ciasto na gładką masę.
- Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
- Stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i powygniatać przez ok. 3 minuty.
- Ciasto rozpłaszczyć na placek o wysokości ok. 2 cm, szklanką o średnicy ok. 6,5 cm powycinać kółka.
- Krążki rozłożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
- Wyrośnięte pączki włożyć do nagrzanego oleju i smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony; pączki nie powinny się zbyt szybko rumienić, bo w środku pozostaną surowe.
- Pączki po wyłowieniu przełożyć na papierowe ręczniki.
- Ostudzone pączki nadziewać wiśniową konfiturą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wciskając odpowiednią ilość nadzienia.
- Przygotować lukier: do białka dodać cukier puder, cały czas go ubijając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Pączki moczyć w lukrze, gdy będą jeszcze ciepłe (wtedy lukier ładnie się rozprowadzi). Jeśli nie chcemy robić lukru, pączki możemy poprószyć cukrem pudrem.
- Czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać nią polukrowane pączki.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą