Prawdziwa chałwa turecka: jak zrobić? Przepis na chałwę
2021-09-27
średni
30 min
4
Chałwa to klasyczna mieszanka pistacji, orzechów włoskich, miodu i wanilii znana w Turcji jako „helva”. Świetnie smakuje z czarną kawą lub herbatą. Podajemy przepis na dobrą chałwę!
SKŁADNIKI
- 75 g orzechów włoskich
- 75 g orzeszków pistacjowych
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 350 g cukru
- łyżka glukozy w płynie
- 75 g płynnego miodu
- 2 białka
- 75 g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy włoskie i pistacje posiekaj grubo dużym nożem. Pojedynczą warstwą papieru ryżowego wyłóż płytką foremkę na ciasto o bokach 27 x 18 cm.
- Włóż do garnka z grubym dnem cukier, glukozę, miód i dodaj 4 łyżki wody. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zagotuj, po czym gotuj na małym ogniu, nie mieszając, aż syrop osiągnie temperaturę 140 stopni Celsjusza.
- Jajka sparz. Białka ubij na sztywno w misce. Do piany dodawaj stopniowo syrop cukrowy. Ubijaj 2–3 minuty, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Wmieszaj do niej posiekane orzechy włoskie i pistacje, mielone migdały i esencję waniliową, a następnie dobrze wymieszaj.
- Przełóż masę do przygotowanej foremki. Szpatułką wyrównaj powierzchnię. Przykryj masę pojedynczą warstwą papieru ryżowego i lekko dociśnij. Odstaw na 2 godziny, aż nugat będzie zwarty i chłodny. Lekko natłuszczonym nożem pokrój nugat w małe batoniki, od razu podawaj.
- Niezjedzone batoniki przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku. Trzymaj w chłodnym, suchym miejscu.
Fabryka sezamków i chałwy