Praliny z kaszy jaglanej, suszonych owoców i orzechów

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Praliny z kaszy jaglanej, suszonych owoców i orzechów
Autor: Dorota Kalita-Typa Praliny z kaszy jaglanej
średni
45 min
4

Wypróbuj przepis na praliny z kaszy jaglanej oblane czekoladą i posypane krokantem. To świetny pomysł na energetyczny deser! Sprawdź, jak zrobić pralinki z kaszy jaglanej w polewie czekoladowej. 

SKŁADNIKI

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 0,3 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kaszę jaglaną przepłucz przez kilka minut na sicie, żeby pozbawić ją gorzkiego posmaku. Następnie zalej ją wodą i gotuj przez 15 minut, po czym odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.

    Wystudzoną kaszę rozprowadź równomiernie po szerokiej, wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Z przesuszonej kaszy odbierz 3 łyżki na przygotowanie posypki.

    Obrane orzechy laskowe zmiksuj przez chwilę z łyżką cukru, ale nie na miałko. Odsyp pół szklanki orzechów, a do reszty dodaj żurawinę, śliwki i roztopiony miód, a następnie ponownie zmiksuj.

    Do powstałej masy dodaj wysuszoną kaszę jaglaną i wymieszaj wszystko łyżką.

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw.

    Z odsypanej części orzechów i kaszy przygotuj krokant. Na suchą patelnię wrzuć lekko zmiksowane wcześniej orzechy i lekko podpraż. Na patelnię wsyp czubatą łyżkę cukru i odłożona do tego celu kaszę jaglaną. Mieszaj całość, aż cukier zacznie karmelizować i otoczy składniki słodką otoczką. Wtedy przesyp gorący krokant na  szeroką deskę do ostygnięcia.

    Z masy owocowo-jaglanej uformuj niewielkie kulki, polej je gęstniejącą gorzką czekoladą i posyp wystudzonym krokantem.

Dorota Kalita-Typa