Praliny z kaszy jaglanej, suszonych owoców i orzechów
Wypróbuj przepis na praliny z kaszy jaglanej oblane czekoladą i posypane krokantem. To świetny pomysł na energetyczny deser! Sprawdź, jak zrobić pralinki z kaszy jaglanej w polewie czekoladowej.
SKŁADNIKI
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 0,3 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kaszę jaglaną przepłucz przez kilka minut na sicie, żeby pozbawić ją gorzkiego posmaku. Następnie zalej ją wodą i gotuj przez 15 minut, po czym odstaw pod przykryciem do ostygnięcia.
Wystudzoną kaszę rozprowadź równomiernie po szerokiej, wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Z przesuszonej kaszy odbierz 3 łyżki na przygotowanie posypki.
Obrane orzechy laskowe zmiksuj przez chwilę z łyżką cukru, ale nie na miałko. Odsyp pół szklanki orzechów, a do reszty dodaj żurawinę, śliwki i roztopiony miód, a następnie ponownie zmiksuj.
Do powstałej masy dodaj wysuszoną kaszę jaglaną i wymieszaj wszystko łyżką.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw.
Z odsypanej części orzechów i kaszy przygotuj krokant. Na suchą patelnię wrzuć lekko zmiksowane wcześniej orzechy i lekko podpraż. Na patelnię wsyp czubatą łyżkę cukru i odłożona do tego celu kaszę jaglaną. Mieszaj całość, aż cukier zacznie karmelizować i otoczy składniki słodką otoczką. Wtedy przesyp gorący krokant na szeroką deskę do ostygnięcia.
Z masy owocowo-jaglanej uformuj niewielkie kulki, polej je gęstniejącą gorzką czekoladą i posyp wystudzonym krokantem.