Potrawy wigilijne: kutia [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kutia to potrawa wigilijna popularna zwłaszcza na wschodzie Polski. Nie może w niej zabraknąć ziaren jęczmienia lub pszenicy (boskich zbóż), miodu (symbolu słodyczy) oraz maku (symbolu spokoju). Oto przepis na tradycyjną kutię wigilijną.
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- 50 dag ziaren pszenicy
- szklanka maku
- 15 dag rodzynek
- 20 dag miodu
- po 10 dag orzechów włoskich i orzechów laskowych
- skórka pomarańczowa
- kandyzowane owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna pszenicy opłucz na sicie. Przecedź. Wsyp do garnka. Zalej przegotowaną wodą. Odstaw na kilka godzin do namoczenia.
- Po tum czasie zagotuj ziarna pszenicy (bez wymieniania wody). Gdy pszenica zmięknie, przecedź ją na sicie. Pozostaw, by ostygła. Odsącz.
- Mak przelej na sicie zimną wodą. Przełóż do miski. Zalej wrzątkiem. Pozostaw na 2-3 godziny, by napęczniał. Następnie odcedź, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
- Rodzynki namocz we wrzątku, możesz dodać odrobinę alkoholu. Osącz.
- Miód przełóż do rondelka, podgrzej na małym ogniu.
- Orzechy drobno posiekaj. Dodaj do miodu, zamieszaj. Zdejmij z ognia.
- Połącz mak, ziarna pszenicy i miód z orzechami. Przestudź.
- Kutię przełóż do miseczki. Udekoruj na wierzchu skórką pomarańczową i kandyzowanymi owocami.