Potrawy wigilijne: kutia [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
Anka
Kutia gryczana lub jaglana (bezglutenowa)
Autor: Karolina Wrona Kutia z kaszy gryczanej bądź jaglanej jest nawet zdrowsza niż tradycyjna
łatwy
60 min
4

Kutia to potrawa wigilijna popularna zwłaszcza na wschodzie Polski. Nie może w niej zabraknąć ziaren jęczmienia lub pszenicy (boskich zbóż), miodu (symbolu słodyczy) oraz maku (symbolu spokoju). Oto przepis na tradycyjną kutię wigilijną.

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

SKŁADNIKI

  • 50 dag ziaren pszenicy
  • szklanka maku
  • 15 dag rodzynek
  • 20 dag miodu
  • po 10 dag orzechów włoskich i orzechów laskowych
  • skórka pomarańczowa
  • kandyzowane owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziarna pszenicy opłucz na sicie. Przecedź. Wsyp do garnka. Zalej przegotowaną wodą. Odstaw na kilka godzin do namoczenia.
  • Po tum czasie zagotuj ziarna pszenicy (bez wymieniania wody). Gdy pszenica zmięknie, przecedź ją na sicie. Pozostaw, by ostygła. Odsącz.
  • Mak przelej na sicie zimną wodą. Przełóż do miski. Zalej wrzątkiem. Pozostaw na 2-3 godziny, by napęczniał. Następnie odcedź, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
  • Rodzynki namocz we wrzątku, możesz dodać odrobinę alkoholu. Osącz.
  • Miód przełóż do rondelka, podgrzej na małym ogniu.
  • Orzechy drobno posiekaj. Dodaj do miodu, zamieszaj. Zdejmij z ognia.
  • Połącz mak, ziarna pszenicy i miód z orzechami. Przestudź.
  • Kutię przełóż do miseczki. Udekoruj na wierzchu skórką pomarańczową i kandyzowanymi owocami.
  •  

Anka