Pomarańczowe kulki ryżowe na słodko - pyszny wegetariański deser zamiast pączków
2022-01-20
łatwy
50 min
4
Dieta wegetariańska
Szukasz przepisu na karnawałowe lub tłustoczwartkowe pyszności w wersji wege? Wypróbuj kulki ryżowe smażone w głębokim oleju - lekkie, smaczne i lepiej strawne niż tradycyjne pączki czy oponki. Podajemy przepis na wegetariańskie kulki ryżowe na deser!
SKŁADNIKI
- 200 g ryżu
- 1 litr mleka
- 2 jajka
- 50 g mąki
- skórka starta z 2 pomarańczy
- łyżka soku z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę mleka zagotować, wsypać ryż, gotować 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Resztę mleka podgrzać, wlewać stopniowo do ryżu, gdy wchłonie poprzednią porcję.
- Ugotowany ryż ostudzić (powinien być bardzo miękki i dość wilgotny).
- Skórkę pomarańczową, jajka, mąkę, cukier i sok dodać do ryżu, dokładnie wymieszać.
- Olej rozgrzać w rondlu. Z ciasta ryżowego formować niewielkie kulki, usmażyć na złoto w gorącym oleju.
- Osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, posypać cukrem pudrem.
- Można podać ze śmietanką kokosową, posypane makiem, wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl