Pomarańczowe kulki ryżowe na słodko - pyszny wegetariański deser

pomarańczowe kulki ryżowe
Autor: Shutterstock Pomarańczowe kulki ryżowe na tłusty czwartek
łatwy
50 min
4

Wypróbuj kulki ryżowe smażone w głębokim oleju - lekkie, smaczne i lepiej strawne niż tradycyjne pączki czy oponki. Podajemy przepis na wegetariańskie kulki ryżowe na deser! Jeśli jednak nie lubisz ryżu na słodko - zobacz wideo z alternatywnym przepisem.

SKŁADNIKI

  • 200 g ryżu
  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • łyżka soku z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połowę mleka zagotować, wsypać ryż, gotować 10 minut mieszając od czasu do czasu. Resztę mleka podgrzać, wlewać stopniowo do ryżu, gdy wchłonie poprzednią porcję.
  • Ugotowany ryż ostudzić (powinien być bardzo miękki i dość wilgotny).
  • Skórkę pomarańczową, jajka, mąkę, cukier i sok dodać do ryżu, dokładnie wymieszać.
  • Olej rozgrzać w rondlu. Z ciasta ryżowego formować niewielkie kulki, usmażyć na złoto w gorącym oleju. Osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, posypać cukrem pudrem.