Pomarańczowe galaretki w cukrze
Wypróbuj przepis na pomarańczowe galaretki w cukrze, prosty deser dla dzieci i nie tylko. Zapewne znasz słodkie kostki z galaretki z cukierni, ale zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej. Podajemy sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 2 kg słodkich pomarańczy
- 0,5 szklanki cukru (dla dzieci powyżej 3 lat można użyć ksylitolu)
- 8 g agaru (ok. 3 łyżeczek)
- 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu do obtoczenia galaretek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pomarańcze umyj i wyciśnij z nich sok.
Wyciśnięty sok przelej przez sitko i wlej do rondla. Sprawdź poziom słodkości soku. Jeśli jest wystarczająco słodki, możesz zrezygnować z dodania słodziku. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, dodaj cukier lub ksylitol i wymieszaj rózgą, a następnie zagotuj, nie dopuszczając do wrzenia.
Używając agaru do potraw, których składniki maja niskie Ph, jak w przypadku cytrusów, musisz dodać go znacznie więcej, ze względu na to, że zmniejszają one właściwości żelujące agaru. W tym celu wymieszaj agar z niewielką ilością zimnego soku i odstaw, a następnie dodaj do gotującego się w rondlu soku i gotuj przez minutę.
Ugotowaną galaretkę przelej do płaskiego naczynia do wystudzenia.
Zastygłą galaretkę pokrój w prostokąty i obtocz w cukrze lub w ksylitolu, a następnie ułóż w pojemniku do przechowywania łakoci.