Pomarańcze w kremie: przepis na pyszny i dietetyczny deser z cytrusów
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pomarańcze dostępne są cały rok, jednak najlepiej smakują w okresie jesienno-zimowym. Jak wykorzystać te owoce? Podajemy przepis na pomarańcze w lekkim kremie.
SKŁADNIKI
- 4 płatki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 dorodna pomarańcza
- 2 jajka
- 1 białko
- 1/4 l soku z pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Żelatynę namaczać w letniej wodzie.
Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej utrzeć na gładki krem.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczowego soku.
Po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku.
Całość dokładnie wymieszać z kremem żółtkowym.
Jeszcze raz delikatnie podgrzać, przelać do pucharów.
Pomarańczę obieramy, kroimy na kawałki i podgrzewamy na patelni. Miękkie kawałki pomarańczy zatapiamy w kremie i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.
Podajemy schłodzone.