Połącz lody z tymi składnikami. Obłędny deser oczaruje nawet najwybredniejsze podniebienia
Dieta wegetariańska
Przygotowanie domowych deserów lodowych wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Przekonacie się o tym w tym sprawdzonym przepisie. Pyszny deser lodowy z dodatkiem masła orzechowego, granoli i świeżych owoców jest bardzo łatwy, a jego zrobienie zajmuje tylko kilka minut. Oto sprawdzony przepis na obłędny deser lodowy, który oczaruje pod każdym względem.
Z czego zrobić deser lodowy?
W tym przepisie na domowy deser z dodatkiem lodów wykorzystuje się tylko kilka składników. Do jego przygotowania wykorzystuje się produkty, które wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów. Wszystkie produkty można bez problemu kupić w większych i mniejszych sklepach. Są dostępne przez cały rok. Osoby, które zdrowo się odżywają, na pewno mają je w domu.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszny domowy deser lodowy wzbogacony masłem orzechowym i owocami? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- jogurt islandzki skyr
- lody waniliowe
- owoce – banan i kiwi
- granola
- masło orzechowe
- słodzik
- miód
Jak zrobić pyszny deser lodowy?
Przepis na oryginalny deser lodowy z dodatkiem masła orzechowego i owoców jest bardzo łatwy. Wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i prostym oraz szybkim przygotowaniem. Wystarczy tylko kilka minut, aby zjeść porcję wyśmienitego domowego deseru z lodami, masłem orzechowym i owocami.
Jak więc przygotować ten wyborny i pełen zdrowych dodatków deser z lodami waniliowymi? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek.
- 1. krok – zmiksowanie jogurtu skyr z lodami, masłem orzechowym i słodzikiem
- 2. krok – nałożenie porcji do miseczek i dodanie granoli oraz owoców
- 3. krok – skropienie deseru lodowego miodem
Jak podawać deser lodowy z masłem orzechowym?
Pełen smaku i słodkich owoców deser z dodatkiem lodów waniliowych i masła orzechowego idealnie sprawdzi się w upalne dni. To pomysł na słodkie małe co nieco po obiedzie. Deser lodowy można też serwować jako przekąskę. Podczas upalnego lata idealnie ochłodzi i orzeźwi. Fani takich zdrowych połączeń smakowych mogą go wcinać nawet na śniadanie.
Do deseru lodowego z masłem orzechowym można dodawać różne owoce. Sprawdzą się nie tylko te, które znajdziecie na liście składników. Deser pysznie smakuje z truskawkami, malinami, gruszkami, borówkami, jabłkami czy brzoskwiniami. Kiedy sezon na świeże owoce się skończy, do deseru lodowego można dodawać je w wersji mrożonej.
SKŁADNIKI
- 300 g jogurtu islandzkiego skyr
- 200 g lodów waniliowych
- 1 banan
- 1 kiwi
- 4 łyżki granoli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki słodzika
- 2 łyżeczki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt skyr przełożyć do miseczki i wsypać słodzik. Dodać masło orzechowe i lody waniliowe. Zmiksować, a następnie podzielić na dwie porcje i przełożyć do mniejszych miseczek.
- Posypać granolą i ułożyć plasterki banana oraz kiwi. Skropić miodem.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.