Placki twarogowe. Prosty trik sprawia, że są wyjątkowo puszyste

placki twarogowe
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z twarogu na szybko? Odpowiedź jest prosta. Pyszne i puszyste placki twarogowe! Smakują wybornie o każdej porze dnia i roku. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka niedrogich składników. Przepis na placuszki jest prosty, więc warto z niego skorzystać jeszcze dziś.

Z czego zrobić placki twarogowe?

Do przygotowania ciasta na placki potrzebny jest ser twarogowy półtłusty. Do niego dodaje się mąkę pszenną, żółtka oraz ubite jajka. To właśnie one nadają obłędnej puszystości. Nie ma potrzeby dodawania proszku do pieczenia czy sody. To placki na słodko, więc nie zabrakło odrobiny cukru oraz waniliowego aromatu.

Jak zrobić placki twarogowe?

To pyszne słodkie danie robi się w kilku krokach. Najpierw należy rozgnieść twaróg z żółtkami, cukrem, aromatem waniliowym i wsypać mąkę. Następnie do masy twarogowej dodaje się ubite białka i delikatnie miesza. Za pomocą łyżki nakłada się placki na rozgrzaną patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony.

Kiedy podawać placki twarogowe?

Placki twarogowe będą smakować każdemu bez względu na porę dnia czy pogodę za oknem. To pomysł na śniadanie na ciepło, obiad lub kolację. Sprawdzą się również jako jedzenie na wynos oraz deser po rodzinnym obiedzie. Na pewno zachwycą najmłodszych.

Z czym podawać placki twarogowe?

Placki z twarogu najlepiej smakują na ciepło. Pysznie komponują się z domowymi konfiturami, polewą czekoladową i świeżymi owocami. Można zaserwować do nich miód, syrop klonowy czy jogurt naturalny. Dobrze smakują oprószone cukrem pudrem.

 

SKŁADNIKI

  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miski. Dodać żółtka, cukier puder i aromat waniliowy. Rozgnieść praską lub widelcem. Dokładnie wymieszać.
  • Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż składniki się ze sobą połączą w jednolite ciasto.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy twarogowej do połączenia składników.
  • Za pomocą łyżki na mocno rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta i smażyć z każdej strony po około 3 minuty, aż będą zarumienione. Przekładać na talerz lub deskę.
  • Podawać z dżemem, miodem, owocami lub jogurtem. 
Jabłkowe naleśniki z serem
Anna Szulc-Górska
więcej