Placek kruchy z masą orzechową: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
70 min
4
Na Boże Narodzenie warto poszukać sprawdzonych przepisów na świąteczne ciasta. Zaskocz rodzinę i upiecz placek kruchy z masą orzechową. Wykonasz go łatwo, szybko i na pewno z dobrym rezultatem.
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru (może być cukier puder)
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
- 15 dag ulubionych konfitur
- 40 dag gotowej masy orzechowej
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich do dekoracji ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wykonanie świątecznego placka z masą orzechową rozpoczynasz od utarcia żółtek z cukrem. Następnie zmarznięte masło posiekać z mąką i połączyć z przygotowanym wcześniej koglem-moglem (utartymi żółtkami z cukrem).
Wszystkie składniki zagnieść, aż utworzą jednorodną masę. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 1:3). Większą część rozwałkować na grubość około 1 cm i przełożyć do blachy wysmarowanej wcześniej masłem i mąką. Pamiętaj, że ciasto powinno zachodzić na brzegi brytfanki, aby masa się nie rozlewała.
Tak przygotowany placek ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego (do około 180°C) piekarnika. Podpiec na jasnozłoty kolor, następnie wyjąć i posmarować konfiturą. Na konfiturę nakładamy masę orzechową.
Pozostałe ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,5 cm i pokroić na wąskie paski, które układa się na wierzchu masy orzechowej. Tak przygotowany placek z masą orzechową ponownie wstawia się do nagrzanego piekarnika i piecze około 40 minut.
Po wyjęciu świątecznego ciasta z piekarnika posypać go posiekanymi orzechami.