Pieczone jabłka z marcepanem - przepis z MasterChefa
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Wypróbuj przepis Basi Rit z "MasterChefa" na pieczone jabłka faszerowane masą marcepanową i bakaliami, polane słodko-słonym karmelem. Tym deserem Basia Ritz olśniła jurorów i została pierwszym polskim Masterchefem. Wypróbuj jej przepis na pieczone jabłka nadziewane marcepanem.
SKŁADNIKI
- 2 jabłka
 - 100 g migdałów
 - 100 g cukru pudru
 - 4 łyżki śmietany 36%
 - 70 ml rumu lub śliwowicy
 - 3 łyżki mieszanki orzechów
 - 1 łyżeczka rodzynek
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 2 łyżki świeżej skórki pomarańczowej
 - 1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 200 ml soku jabłkowego
 - 100 g fruktozy
 - 1 łyżka wody
 - 65 g masła
 - 5 łyżek śmietany 30%
 - 0,5 łyżeczki soli w kryształkach
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę w czajniku. Sparz nimi migdały i odstaw na 10 minut.
 - Podgrzej 20 ml alkoholu. Ciepłym zalej rodzynki.
 - Posiekaj orzechy i wrzuć je na suchą, rozgrzaną patelnię, by wydobyć jeszcze ich aromat. Potrząsaj patelnią, by się zarumieniły, ale nie spaliły.
 - Teraz przygotuj masę marcepanową. Obierz migdały ze skórki, wysusz na papierowym ręczniku i zmiel. Dodaj cukier, śmietanę 36%, sok z cytryny, rodzynki, orzechy, skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj.
 - Jabłka umyj. Ostrożnie odetnij górne części i wydrąż gniazda nasienne. Każde jabłko natnij wokół, w połowie wysokości, dzięki czemu owoc nie pęknie podczas pieczenia. Do środka wsyp cynamon i włóż masę marcepanową.
 - Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Ułóż na niej jabłka. Polej sokiem jabłkowym i pozostałymi 50 ml alkoholu. Piecz 30-35 minut (lub więcej, w zależności od wielkości jabłka) aż jabłko będzie miękkie.
 - W tym czasie przygotuj karmel. Masło pokrój na kawałki. W garnku rozpuść fruktozę z wodą. Nie mieszaj. Gotuj na średnim ogniu, aż fruktoza zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Zestaw z ognia i mieszaj szybko trzepaczką, dodając masło. Na koniec dodaj śmietanę 30%, wymieszaj i posól.
 - Jabłko podawaj gorące, polane karmelem.