Pieczone jabłka z marcepanem - przepis z MasterChefa
2021-03-29
średni
60 min
4
Wypróbuj przepis Basi Rit z "MasterChefa" na pieczone jabłka faszerowane masą marcepanową i bakaliami, polane słodko-słonym karmelem. Tym deserem Basia Ritz olśniła jurorów i została pierwszym polskim Masterchefem. Wypróbuj jej przepis na pieczone jabłka nadziewane marcepanem.
SKŁADNIKI
- 2 jabłka
- 100 g migdałów
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżki śmietany 36%
- 70 ml rumu lub śliwowicy
- 3 łyżki mieszanki orzechów
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki świeżej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml soku jabłkowego
- 100 g fruktozy
- 1 łyżka wody
- 65 g masła
- 5 łyżek śmietany 30%
- 0,5 łyżeczki soli w kryształkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę w czajniku. Sparz nimi migdały i odstaw na 10 minut.
- Podgrzej 20 ml alkoholu. Ciepłym zalej rodzynki.
- Posiekaj orzechy i wrzuć je na suchą, rozgrzaną patelnię, by wydobyć jeszcze ich aromat. Potrząsaj patelnią, by się zarumieniły, ale nie spaliły.
- Teraz przygotuj masę marcepanową. Obierz migdały ze skórki, wysusz na papierowym ręczniku i zmiel. Dodaj cukier, śmietanę 36%, sok z cytryny, rodzynki, orzechy, skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj.
- Jabłka umyj. Ostrożnie odetnij górne części i wydrąż gniazda nasienne. Każde jabłko natnij wokół, w połowie wysokości, dzięki czemu owoc nie pęknie podczas pieczenia. Do środka wsyp cynamon i włóż masę marcepanową.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Ułóż na niej jabłka. Polej sokiem jabłkowym i pozostałymi 50 ml alkoholu. Piecz 30-35 minut (lub więcej, w zależności od wielkości jabłka) aż jabłko będzie miękkie.
- W tym czasie przygotuj karmel. Masło pokrój na kawałki. W garnku rozpuść fruktozę z wodą. Nie mieszaj. Gotuj na średnim ogniu, aż fruktoza zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Zestaw z ognia i mieszaj szybko trzepaczką, dodając masło. Na koniec dodaj śmietanę 30%, wymieszaj i posól.
- Jabłko podawaj gorące, polane karmelem.