Pieczone jabłka z kremem: przepis na pyszny i łatwy deser
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczone jabłka z kremem to dziecinnie prosty deser, dzięki któremu poczujesz niebo w gębie! Podajemy przepis na słodką i szybką przekąskę z jabłkami w roli głównej.
SKŁADNIKI
- 2 duże jabłka
- łyżka konfitur lub dżemu z wiśni
- łyżka cukru pudru
- jajko
- otarta skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj, obierz, wydrąż, a wgłębienia napełnij konfiturą lub dżemem.
- Wstaw do gorącego piekarnika, piecz 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Żółtko utrzyj z połową cukru, dodaj otartą skórkę z cytryny (przed otarciem cytrynę bardzo dokładnie umyj i sparz wrzątkiem).
- Białko ubij z cukrem na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z utartym żółtkiem.
- Upieczone jabłka wyjmij z piekarnika, obłóż kremem, zapiecz 5 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj schłodzone.