Pieczone jabłka z bakaliami - przepis z MasterChefa
2021-03-29
średni
60 min
4
Hitem pierwszej edycji programu "MasterChef" był przepis Basi Ritz na pieczone jabłka faszerowane masą marcepanową i bakaliami polane lekko słonym karmelem. Sprawdź, jak zrobić ten oryginalny deser z jabłkami i marcepanem według zwyciężczyni "MasterChefa".
SKŁADNIKI
- 2 duże ładne jabłka (najlepiej gdyby były lekko kwaśne)
- Masa marcepanowa: 100 g migdałów
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki śmietany 36%
- Garść rodzynek
- 20 + 50 ml rumu lub śliwowicy
- Garść posiekanych orzechów (mogą być orzechy włoskie, laskowe, macadamia lub nerkowce)
- Kilka kropli soku z cytryny
- Otarta skórka z 1/4 pomarańczy
- Otarta skórka z 1/4 cytryny
- Płaska łyżeczka cynamonu
- 200 ml soku jabłkowego
- Karmel maślano-słony: 100 g fruktozy
- 1 łyżka wody
- 65 g masła
- 5 łyżek śmietany 30%
- 0,5 łyżeczki soli w kryształkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
- Najpierw należy sparzyć migdały. Najlepiej poddać je obróbce pod wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut.
- Następnie należy zalać rodzynki podgrzanym alkoholem (20 ml). Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
- Migdały obrać ze skórki, wysuszyć na papierowym ręczniku kuchennym, zmielić. Dodać cukier, śmietanę i sok z cytryny, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy i cytryny, dobrze wymieszać.
- Ściąć górne części jabłek i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości, wokół każdego jabłka zrobić nacięcie w celu uniknięcia zniekształcenia się i pęknięcia jabłka podczas pieczenia.
- Jabłka posypać od środka cynamonem, wypełnić marcepanem z bakaliami i ułożyć w blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem. Podlać sokiem jabłkowym i rumem (lub śliwowicą). Piec przez ok 30-35 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut) do miękkości.
- W rondelku o grubym dnie rozpuścić nie mieszając (!) fruktozę z wodą. Gotować na średnim ogniu, aż fruktoza zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając trzepaczką dodać masło w kawałkach. Gdy masło połączy się z karmelem, dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać, dodać sól.
- Upieczone jabłko położyć na talerzu, polać karmelem, serwować gorące. Danie gotowe!