Pieczone jabłka z bakaliami - przepis z MasterChefa

Jabłka pieczone z miodem
Autor: Shutterstock Pieczone jabłko wyśmienicie smakuje z marcepanem i karmelem
średni
60 min
4

Hitem pierwszej edycji programu "MasterChef" był przepis Basi Ritz na pieczone jabłka faszerowane masą marcepanową i bakaliami polane lekko słonym karmelem. Sprawdź, jak zrobić ten oryginalny deser z jabłkami i marcepanem według zwyciężczyni "MasterChefa". 

SKŁADNIKI

  • 2 duże ładne jabłka (najlepiej gdyby były lekko kwaśne)
  • Masa marcepanowa: 100 g migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany 36%
  • Garść rodzynek
  • 20 + 50 ml rumu lub śliwowicy
  • Garść posiekanych orzechów (mogą być orzechy włoskie, laskowe, macadamia lub nerkowce)
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Otarta skórka z 1/4 pomarańczy
  • Otarta skórka z 1/4 cytryny
  • Płaska łyżeczka cynamonu
  • 200 ml soku jabłkowego
  • Karmel maślano-słony: 100 g fruktozy
  • 1 łyżka wody
  • 65 g masła
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 0,5 łyżeczki soli w kryształkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
  • Najpierw należy sparzyć migdały. Najlepiej poddać je obróbce pod wrzącą wodą. Odstawić do ostygnięcia na 10 minut.
  • Następnie należy zalać rodzynki podgrzanym alkoholem (20 ml). Posiekane orzechy zarumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
  • Migdały obrać ze skórki, wysuszyć na papierowym ręczniku kuchennym, zmielić. Dodać cukier, śmietanę i sok z cytryny, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy i cytryny, dobrze wymieszać.
  • Ściąć górne części jabłek i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości, wokół każdego jabłka zrobić nacięcie w celu uniknięcia zniekształcenia się i pęknięcia jabłka podczas pieczenia.
  • Jabłka posypać od środka cynamonem, wypełnić marcepanem z bakaliami i ułożyć w blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem. Podlać sokiem jabłkowym i rumem (lub śliwowicą). Piec przez ok 30-35 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut) do miękkości.
  • W rondelku o grubym dnie rozpuścić nie mieszając (!) fruktozę z wodą. Gotować na średnim ogniu, aż fruktoza zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając trzepaczką dodać masło w kawałkach. Gdy masło połączy się z karmelem, dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać, dodać sól.
  • Upieczone jabłko położyć na talerzu, polać karmelem, serwować gorące. Danie gotowe!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej