Pianki marshmallow - przepis szefa cukierni Miodowa w Warszawie
2021-03-31
łatwy
60 min
4
Pianki marshmallows to łakocie, które kochają nie tylko dzieci. Wszyscy miłośnicy (oprócz tych najmłodszych) tych słodkości wiedzą jednak, że gotowe pianki mashmallows mają w swoim składzie niezbyt pożądane substancje. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy sami zrobili sobie te cudowne słodycze - korzystając ze sprawdzonego przepisu szefa cukierni Miodowa.
SKŁADNIKI
- 3 białka
- 250 g cukru
- 40 g glukozy
- 6 listków żelatyny
- 250 ml soku z truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Redukujemy sok do 85 ml, po czym dodajemy wcześniej namoczone w wodzie listki żelatyny.
- W rondlu zagotować do 127 stopni: 175 g cukru, 100 ml wody, 40 g glukozy.
- W międzyczasie ubijamy białka z resztą cukru do "soft peak".
- Gdy syrop się zagotuje dodajemy wcześniej zredukowany sok z żelatyną i zaparzamy białka. Po czym ubijamy na średnich obrotach przez kolejne 10 minut.
- Szprycujemy na blaszkę wysypaną cukrem pudrem ze skrobią ziemniaczaną (1:1).