Panna cotta z malinami

Panna Cotta
Autor: photos.com Panna cotta z sosem malinowym - włoski deser, który rozpływa się w ustach 
łatwy
40 min
4

Jak zrobić deser panna cotta? Przepis jest bardzo prosty. Trzeba tylko mieć dobrą śmietanę kremówkę, mleko i żelatynę. Do panna cotty świetnie pasuje malinowy sos. W sezonie możesz zrobić go samodzielnie. Oto sposób przygotowania. 

Pana cotta z domowym kisielem malinowym

Panna cotta z sosem malinowym

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Laska wanilii
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • Łyżka rumu i białego wina (w wersji dla dzieci te 2 składniki odpuszczamy)
  • Maliny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalej żelatynę dwiema łyżkami wody.
  • Z laski wanilii wyskrob ziarenka, dodaj je do mleka, śmietanki oraz cukru. Możesz jeszcze dodać pół laski wanilii, a następnie alkohol, po czym całość zagotuj.
  • Po zdjęciu z ognia, dolej żelatynę i wymieszaj. 
  • Po wszystkim przelej pannę cottę do foremek, które po ostygnięciu należy włożyć do lodówki.
  • Przed samym podaniem ugotuj maliny z odrobiną cukru i polej nimi wyjęty z foremek deser.