Panna cotta z herbatą matcha i malinami - przepis na oryginalny deser

Panna Cotta z matcha
Autor: Shutterstock Panna Cotta z matcha to wariacja na temat tradycyjnego włoskiego deseru.
łatwy
30 min
4

Panna cotta z macha to aksamitny mleczny deser z delikatnym, orzeźwiającym aromatem zielonej herbaty. Kwaskowe maliny stanowią dopełnienie harmonii smaków, pełnią też rolę dekoracyjną. Spróbuj tego włoskiego deseru z orientalną nutką.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • odrobina ciepłej wody
  • maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier puder wymieszaj dokładnie ze sproszkowaną herbatą i rozpuść w zimnym mleku.
  • Wymieszaj dokładnie, aby nie pozostały żadne grudki, dodaj śmietanę i zagotuj.
  • Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zagotowanej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
  • Rozlej w niewielkie pucharki, a kiedy wystygną wstaw do lodówki do stężenia. Do płynnego jeszcze deseru możesz dodać kawałki malin.
  • Po stężeniu deser można ozdobić na wierzchu malinami.