Panna cotta z herbatą matcha i malinami - przepis na oryginalny deser
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Panna cotta z macha to aksamitny mleczny deser z delikatnym, orzeźwiającym aromatem zielonej herbaty. Kwaskowe maliny stanowią dopełnienie harmonii smaków, pełnią też rolę dekoracyjną. Spróbuj tego włoskiego deseru z orientalną nutką.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha
- 2 łyżeczki żelatyny
- odrobina ciepłej wody
- maliny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier puder wymieszaj dokładnie ze sproszkowaną herbatą i rozpuść w zimnym mleku.
- Wymieszaj dokładnie, aby nie pozostały żadne grudki, dodaj śmietanę i zagotuj.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rozpuszczoną żelatynę dodaj do zagotowanej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
- Rozlej w niewielkie pucharki, a kiedy wystygną wstaw do lodówki do stężenia. Do płynnego jeszcze deseru możesz dodać kawałki malin.
- Po stężeniu deser można ozdobić na wierzchu malinami.