Paluszki z chleba tostowego z cynamonem. Ekspresowy i pyszny deser do zrobienia w 30 minut
Słodkie i cynamonowe paluszki to pomysł, jak wykorzystać chleb tostowy. Pysznie smakują na deser i mogą być ciekawą przekąską w ciągu dnia. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Warto więc zapisać ten sprawdzony przepis i zrobić paluszki z chleba tostowego.
Jak zrobić paluszki z chleba tostowego?
Przygotowanie paluszków zaczyna się od odkrojenia skórek z chleba tostowego. Kromki trzeba rozwałkować. Smaruje się je kremowym serkiem, który ubija się z cukrem pudrem, a następnie zwija w ruloniki. Zanurzone w roztopionym maśle paluszki obtacza się w cynamonowym cukrze i układa na blasze. Piecze się je w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
Przepis na paluszki z chleba tostowego
- To łatwy przepis na pyszny deser, który można serwować przez cały rok bez względu na porę roku czy dnia.
- Paluszki robi się szybko. Czas przygotowania wynosi około pół godziny.
- Na liście składników znajduje się tylko sześć produktów.
- Najlepszy będzie świeży chleb tostowy, który łatwo i dobrze spłaszcza się podczas wałkowania. Chleb niepierwszej świeżości będzie się kruszył.
- Kromki chleba smaruje się kremowym serkiem. Sprawdzi się ricotta, mascarpone lub gęsty serek śmietankowy na kanapki.
- Smak serka można wzbogacić, dodając 1 łyżkę kakao lub startą gorzką czekoladę.
- Do obtoczenia używa się zwykłego białego cukru, ale równie dobrze będzie smakował cukier trzcinowy. W czasie pieczenia posypka lekko się karmelizuje, tworząc słodką skorupkę.
- Masło, w którym zanurza się ruloniki, można zamienić na olej. Paluszki należy skropić olejem za pomocą spryskiwacza.
- Odkrojoną z chleba tostowego skórkę można pokroić w kostkę, doprawić ulubionymi ziołami i podsmażyć na rumiano na oliwie z oliwek. W ten sposób powstaną pyszne grzanki do sałatki lub zupy.
Z czym podawać paluszki z chleba tostowego?
Deser świetnie smakuje sam, ale można do niego podać różne dodatki. Sprawdzą się świeże owoce sezonowe, bita śmietana czy polewa czekoladowa. Paluszki mogą być też zamiennikiem gotowych wafelków i słodkich przekąsek ze sklepu. Ruloniki tostowe można serwować przez cały rok. To pomysł na sylwestra, karnawał i tłusty czwartek.
SKŁADNIKI
- 16 kromek białego chleba tostowego
- 200 g kremowego sera
- 150 g roztopionego masła
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z każdej kromki chleba tostowego odkroić skórkę. Kromki rozwałkować.
- Cukier wymieszać z cynamonem.
- Kremowy serek ubić z cukrem pudrem.
- Każdą kromkę posmarować serkiem i zwinąć w rulon, a następnie zanurzyć w roztopionym maśle. Rulony obtoczyć w cynamonowym cukrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.