Pączki Ekipy - zrób je sam. Domowy przepis na donaty z niebieskim lukrem

pączki ekipy
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
8

W sklepach można kupić pączki z niebieskim lukrem i kolorową posypką, pod którymi pospisują się YouTuberzy z Ekipy Fritza. Chociaż słodkości bardzo szybko zaczęły znikać ze sklepowych półek, dietetycy i eksperci od zdrowego odżywiania nie pozostawili na ich składzie suchej nikt. Dzięki temu łatwemu przepisowi pączki Ekipy można zrobić samodzielnie. Poznaj przepis i zobacz, jakie to jest łatwe.

Pączki Ekipy

Pączki Ekipy Friza prezentują się bardzo apetycznie. Tym, co wyróżnia je wśród innych tego typu słodkości, jest to, że pokryte są niebieskim lukrem. Niestety w ich składzie znajduje się aż 56 pozycji. Jeden pączek nafaszerowany jest spulchniaczami, ogromną ilością cukru oraz sztucznymi aromatami. Katarzyna Bosacka, znana propagatorka zdrowego odżywiania, wskazała, że jeden z barwników w pączkach Ekipy używany jest do produkcji kostek toaletowych. O wiele smaczniejszego i składającego się z kilku produktów pączka można zrobić w domu samodzielnie.

Jak zrobić pączki Ekipy?

Pączki zaczyna robić się od przygotowania ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Elastyczne ciasto na pączki wyrabia się z mąki pszennej, świeżych drożdży, roztopionego masła, jajka i cukru. Powinno wyrastać w ciepłym miejscu około godziny. Następnie ciasto trzeba rozwałkować i foremką wykroić kształt donatów. Wystarczy już tylko smażenie w głębokim tłuszczu i przygotowanie niebieskiego lukru. Na koniec pączki dekoruje się lukrem i posypuje kolorową posypką.

Przepis na pączki Ekipy

  • Przepis na pączki Ekipy Fritza, które są do kupienia w wielu sklepach, jest łatwy. Postępując dokładanie według niego, donaty z niebieskim lukrem udadzą się już za pierwszym razem.
  • Przygotowanie pączków wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości. Najpierw należy przygotować drożdżowe ciasto na pączki, które wyrasta godzinę. Potem należy wykroić z ciasta donaty i usmażyć je w głębokim tłuszczu. Na koniec skrapia się je niebieskim lukrem i dekoruje posypką.
  • Lista składników jest krótka. Dzięki temu, że produkty są w sklepach przez cały rok, pyszne domowe pączki można robić na każdą okazję lub serwować bez okazji.
  • Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego na pączki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do lukru można użyć nie tylko niebieskiego barwnika spożywczego. Pięknie będą prezentować się donaty z lukrem w innych kolorach. Sprawdzi się także polewa czekoladowa.
  • Kolorową posypkę zastąpią drobno posiekane orzechy lub migdały, prażony sezam, perełki, pałeczki, gwiazdki lub kuleczki.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 20 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • tłuszcz do smażenia

  • dodatkowo:
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • niebieski barwnik spożywczy
  • kolorowa posypka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki, wlać ciepłe mleko i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, wbić jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać ostygnięte roztopione masło i alkohol. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i za pomocą okrągłej foremki wykrajać donaty. Układać na desce.
  • W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć w nim pączki partiami z obu stron, aż będą brązowe. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Cukier puder dokładnie wymieszać z wodą i barwnikiem spożywczym.
  • Pączki obficie skropić lukrem i posypać kolorową posypką.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej