Owocowe szaszłyki z grilla - pyszny deser lub dodatek do mięs

Owocowe szaszłyki z grilla
Autor: Shutterstock Owocowe szaszłyki z grilla
łatwy
15 min
4

Owoce z grilla to prawdziwy przysmak. Wysoka temperatura wydobywa z nich nowe odcienie smaku i przepiękne aromaty. Aby ich smak nabrał jeszcze więcej charakteru warto skropić je sokiem z cytryny i oprószyć cukrem, który pięknie się na nich skarmelizuje. Takie grillowane owoce można podawać jako deser, ale świetnie podkreślają także smak grillowanych mięs.

Jakie owoce można grillować?

Na grillu można upiec niemal każdy rodzaj owoców. Znakomicie smakują grillowane banany i ananasy, upieczone truskawki i melony. Można podać je z lodami, sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Z kolei grillowany arbuz znakomicie komponuje się ze słoną fetą i aromatyczną bazylią. Idealne na gila są owoce pestkowe: morele, brzoskwinie, nektarynki i śliwki. Do nich znakomicie smakuje serek mascarpone i odrobina cynamonu. Niezwykle aromatyczne są także grillowane figi, jabłka i gruszki z których wyczarować można fantastyczne sałatki z dodatkiem rukoli, orzechów, sera pleśniowego i dojrzewających wędlin.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dowolnych owoców
  • patyczki do szaszłyków
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć i pokroić na nieduże kawałki i nadziać na przemiennie na patyczki do szaszłyków.
  • Skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem i ułożyć na ruszcie.
  • Piec kilka minut z każdej strony, zdjąć z rusztu gdy zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej