Owocowe szaszłyki z grilla - pyszny deser lub dodatek do mięs

2020-08-25 12:59

Owoce z grilla to prawdziwy przysmak. Wysoka temperatura wydobywa z nich nowe odcienie smaku i przepiękne aromaty. Aby ich smak nabrał jeszcze więcej charakteru warto skropić je sokiem z cytryny i oprószyć cukrem, który pięknie się na nich skarmelizuje. Takie grillowane owoce można podawać jako deser, ale świetnie podkreślają także smak grillowanych mięs.

Owocowe szaszłyki z grilla

i

Autor: Shutterstock Owocowe szaszłyki z grilla
łatwy
15 min
4

Jakie owoce można grillować?

Na grillu można upiec niemal każdy rodzaj owoców. Znakomicie smakują grillowane banany i ananasy, upieczone truskawki i melony. Można podać je z lodami, sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Z kolei grillowany arbuz znakomicie komponuje się ze słoną fetą i aromatyczną bazylią. Idealne na gila są owoce pestkowe: morele, brzoskwinie, nektarynki i śliwki. Do nich znakomicie smakuje serek mascarpone i odrobina cynamonu. Niezwykle aromatyczne są także grillowane figi, jabłka i gruszki z których wyczarować można fantastyczne sałatki z dodatkiem rukoli, orzechów, sera pleśniowego i dojrzewających wędlin.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dowolnych owoców
  • patyczki do szaszłyków
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć i pokroić na nieduże kawałki i nadziać na przemiennie na patyczki do szaszłyków.
  • Skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem i ułożyć na ruszcie.
  • Piec kilka minut z każdej strony, zdjąć z rusztu gdy zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej...