Owocowe szaszłyki z grilla - pyszny deser lub dodatek do mięs
Owoce z grilla to prawdziwy przysmak. Wysoka temperatura wydobywa z nich nowe odcienie smaku i przepiękne aromaty. Aby ich smak nabrał jeszcze więcej charakteru warto skropić je sokiem z cytryny i oprószyć cukrem, który pięknie się na nich skarmelizuje. Takie grillowane owoce można podawać jako deser, ale świetnie podkreślają także smak grillowanych mięs.
i
Jakie owoce można grillować?
Na grillu można upiec niemal każdy rodzaj owoców. Znakomicie smakują grillowane banany i ananasy, upieczone truskawki i melony. Można podać je z lodami, sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Z kolei grillowany arbuz znakomicie komponuje się ze słoną fetą i aromatyczną bazylią. Idealne na gila są owoce pestkowe: morele, brzoskwinie, nektarynki i śliwki. Do nich znakomicie smakuje serek mascarpone i odrobina cynamonu. Niezwykle aromatyczne są także grillowane figi, jabłka i gruszki z których wyczarować można fantastyczne sałatki z dodatkiem rukoli, orzechów, sera pleśniowego i dojrzewających wędlin.
SKŁADNIKI
- 1 kg dowolnych owoców
- patyczki do szaszłyków
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć i pokroić na nieduże kawałki i nadziać na przemiennie na patyczki do szaszłyków.
- Skropić sokiem z cytryny, oprószyć cukrem i ułożyć na ruszcie.
- Piec kilka minut z każdej strony, zdjąć z rusztu gdy zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć.