Orzechowe crumble z truskawkami: przepis na truskawki pod orzechową kruszonką
2021-05-30
łatwy
25 min
4
Orzechowe crumble z truskawkami to jeden z najprostszych deserów na świecie. Piekarnik się nagrzewa, owoce obsychają po myciu, a ty w tym czasie przygotowujesz orzechową kruszonkę. Wrzucasz owoce do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypujesz kruszonką i zapiekasz. Crumble doskonale smakuje z dodatkiem lodów - jak szarlotka.
SKŁADNIKI
- 500 g truskawek
- na kruszonkę:
- 130 g mąki pszennej
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik podgrzać do temperatury 180ºC.
- Truskawki pokroić na drobniejsze kawałki.
- Sypkie składniki kruszonki połączyć, dodać masło i zagnieść kruszonkę.
- Truskawki włożyć na spód wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (lub kilku kokilek, jeśli chcemy przygotować crumble w porcjach), lekko posypać cukrem i przykryć kruszonką.
- Piec 25-30 min. Podawać na ciepło, można z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?