Orzechowe crumble z truskawkami: przepis na truskawki pod orzechową kruszonką

Orzechowe crumble z truskawkami: przepis na truskawki pod orzechową kruszonką
Autor: Shutterstock Crumble to jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów - tak przyrządzać można prawie wszystkie owoce sezonowe
łatwy
25 min
4

Orzechowe crumble z truskawkami to jeden z najprostszych deserów na świecie. Piekarnik się nagrzewa, owoce obsychają po myciu, a ty w tym czasie przygotowujesz orzechową kruszonkę. Wrzucasz owoce do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypujesz kruszonką i zapiekasz. Crumble doskonale smakuje z dodatkiem lodów - jak szarlotka.

SKŁADNIKI

  • 500 g truskawek
  • na kruszonkę:
  • 130 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik podgrzać do temperatury 180ºC.
  • Truskawki pokroić na drobniejsze kawałki.
  • Sypkie składniki kruszonki połączyć, dodać masło i zagnieść kruszonkę.
  • Truskawki włożyć na spód wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (lub kilku kokilek, jeśli chcemy przygotować crumble w porcjach), lekko posypać cukrem i przykryć kruszonką.
  • Piec 25-30 min. Podawać na ciepło, można z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej