Niepozorny, najprostszy deser z truskawkami, który rozpieszcza podniebienie. Zrobisz go w 5 minut!

Deser z truskawkami
Autor: Shutterstock Deser z truskawkami podany w szklanym pucharku.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Z czym najlepiej smakują truskawki? Same albo z bitą śmietaną. To chyba najprostszy deser na świecie, który jednak pod względem smaku i aromatu nie ma sobie równych. Może dlatego, że prawdziwe, świeże, polskie truskawki mamy do dyspozycji naprawdę krótko. A tego deseru nie da się oszukać, albo mamy najlepsze owoce, albo szkoda czasu na ubijanie śmietany.

SKŁADNIKI

  • 0.5 kg truskawek
  • 1 duże opakowanie śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę dobrze schłodzić. Jeśli masz taką możliwość to do lodówki włóż na pól godziny również wysokie naczynie, którym będziesz ja ubijać oraz końcówki miksera. TAki zabieg sprawia, że śmietana lepiej i szybciej się ubija.
  • Truskawki umyj, usuń im szypułki, wybierz tylko najładniejsze, nieuszkodzone owoce.
  • Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Zacznij od mocnych obrotów miksera, po 1, max 2 minutach zmniejsz obroty i obserwuj bacznie śmietanę. Zakończ ubijanie, jak tylko śmietana zacznie tworzyć faliste pagórki. Zazwyczaj wystarcza do tego 3 minuty ubijania.
  • Truskawki nałóż do pucharków i zatop je w bitej śmietanie. Wierzch udekoruj kawałkami truskawek.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Bita śmietana - dłużej, nie znaczy lepiej

Bita śmietana do deserów jest naprawdę łatwa do przygotowania. Jeśli się do tego odpowiednio przygotujemy, czyli schłodzimy samą śmietanę oraz naczynia i przyrządy do ubijania, to zrobienie jej nie powinno zająć dłużej niż 3 minuty. A najgorsze co możemy zrobić to śmietanę przebić. Zbyt długie ubijanie sprawi, że śmietana zamiast lekka i puszysta wyjdzie grudkowata i rozwarstwiona, w wersji ekstremalnej rozdzieli się na masło i serwatkę. Dlatego najważniejsze jest to, aby zakończyć ubijanie w momencie, kiedy będzie ona ubita! Przy takiej ilości śmietany jak w przepisie 3 minuty to aż nadto.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej