Niepozorny, najprostszy deser z truskawkami, który rozpieszcza podniebienie. Zrobisz go w 5 minut!
Dieta bezglutenowa
Z czym najlepiej smakują truskawki? Same albo z bitą śmietaną. To chyba najprostszy deser na świecie, który pod względem smaku i aromatu nie ma sobie jednak równych. Może dlatego, że prawdziwe, świeże, polskie truskawki mamy do dyspozycji naprawdę krótko. A tego deseru nie da się oszukać, albo mamy najlepsze owoce, albo szkoda czasu na ubijanie śmietany.
SKŁADNIKI
- 0.5 kg truskawek
- 1 duże opakowanie śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 1 płaska łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę dobrze schłodzić. Jeśli masz taką możliwość to do lodówki włóż na pól godziny również wysokie naczynie, którym będziesz ja ubijać oraz końcówki miksera. TAki zabieg sprawia, że śmietana lepiej i szybciej się ubija.
- Truskawki umyj, usuń im szypułki, wybierz tylko najładniejsze, nieuszkodzone owoce.
- Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Zacznij od mocnych obrotów miksera, po 1, max 2 minutach zmniejsz obroty i obserwuj bacznie śmietanę.
- Zakończ ubijanie, jak tylko śmietana zacznie tworzyć faliste pagórki. Zazwyczaj wystarcza do tego 3 minuty ubijania.
- Truskawki nałóż do pucharków i zatop je w bitej śmietanie. Wierzch udekoruj kawałkami truskawek.
Bita śmietana - dłużej, nie znaczy lepiej
Bita śmietana do deserów jest naprawdę łatwa do przygotowania. Jeśli się do tego odpowiednio przygotujemy, czyli schłodzimy samą śmietanę oraz naczynia i przyrządy do ubijania, to zrobienie jej nie powinno zająć dłużej niż 3 minuty. A najgorsze co możemy zrobić to śmietanę przebić. Zbyt długie ubijanie sprawi, że śmietana zamiast lekka i puszysta wyjdzie grudkowata i rozwarstwiona, w wersji ekstremalnej rozdzieli się na masło i serwatkę. Dlatego najważniejsze jest to, aby zakończyć ubijanie w momencie, kiedy będzie ona ubita! Przy takiej ilości śmietany jak w przepisie 3 minuty to aż nadto.