Napoleonka z truskawkami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
To nietypowy przepis na truskawki, który jest dziełem sztuki. Napoleonka z truskawkami zrobi mocne wrażenie w każdej kuchni. Poznaj truskawkowy smakołyk.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 200 g truskawek
- 500 g serka mascarpone
- 50 ml likieru truskawkowego
- 100 ml syropu truskawkowego
- 100 ml śmietany 36%
- 50 g cukru pudru
- 15 jaj
- 300 g cukru
- 100 g kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretka: robimy według przepisu na opakowaniu. Zanim zastygnie, wrzucamy pokrojone truskawki.
- Krem truskawkowy: ser ucieramy ze śmietanką, cukrem pudrem, na koniec dodajemy syrop i likier. Wstawiamy do lodówki.
- Biszkopt czekoladowy: ubijamy jaja z cukrem na gładką masę, pamiętajmy aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Na koniec ubijania delikatnie mieszamy z kakao.
- Wylewamy gotowe ciasto na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut.
- Upieczony blat kroimy wzdłuż na cztery części i przekładamy na przemian kremem truskawkowym i galaretką.
- Na wierzch ciasta nakładamy galaretkę albo marcepan (można kupić gotowy i ufarbować go barwnikiem spożywczym), a potem najpiękniejsze truskawki.