Napoleonka na herbatnikach - pyszna i bez pieczenia
2021-11-11
łatwy
30 min
4
Napoleonka na herbatnikach to pyszny deser, który przygotujesz w kilkanaście minut. To ciasto smakuje wybornie, jest niedrogie i łatwe w przygotowaniu. W sam raz na szybki deser.
SKŁADNIKI
- 5 małych paczek herbatników
- 1 małe opakowanie masła roślinnego
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- niepełna szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1 l mleka
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 3 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj masło i cukier waniliowy.
- Podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Oddzielnie zmiksuj żółtka, mąkę cukier i resztę mleka.
- Kiedy mleko się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i powoli , cały czas mieszając dodawaj masę.
- Garnek z powrotem postaw na małym ogniu i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.
- W formie ułożyć warstwę herbatników i wylać na nią gorąca masę. Przykryć kolejną warstwą ciasteczek.
- Odstawić do wystygnięcia i stężenia. Na koniec posyp warstwą cukru pudru.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?