Mus czekoladowy według Magdy Gessler

2021-11-23
Zuzanna Lubart
Mus czekoladowy Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Mus czekoladowy według przepisu Magdy Gessler to doskonały deser na romantyczne okazje
łatwy
20 min
4

Wypróbuj przepis na mus czekoladowy Magdy Gessler. Smakosze czekolady zgodnie twierdzą, że to najlepszy deser na świecie. Z przepisem Magdy Gessler szybko przygotujesz mus czekoladowy na romantyczną kolację, albo na popołudniowe co nieco. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połam czekoladę na kosteczki i wrzuć do rondelka. Rozpuść ją na najmniejszym ogniu uważając, by się nie przypaliła. Odstaw do ostygnięcia.
  • Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywno z cukrem.
  • Do ostudzonej czekolady dodaj rum, śmietanę, żółtko i dokładnie wymieszaj. Następnie ubij mikserem na sztywną masę. Dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj.
  • Gotowy mus przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj oprószony cukrem pudrem i wiórkami gorzkiej czekolady.
Zuzanna Lubart