Mus czekoladowy według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
20 min
4
Wypróbuj przepis na mus czekoladowy Magdy Gessler. Smakosze czekolady zgodnie twierdzą, że to najlepszy deser na świecie. Z przepisem Magdy Gessler szybko przygotujesz mus czekoladowy na romantyczną kolację, albo na popołudniowe co nieco. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietany 36%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki rumu
- szczypta cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połam czekoladę na kosteczki i wrzuć do rondelka. Rozpuść ją na najmniejszym ogniu uważając, by się nie przypaliła. Odstaw do ostygnięcia.
- Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywno z cukrem.
- Do ostudzonej czekolady dodaj rum, śmietanę, żółtko i dokładnie wymieszaj. Następnie ubij mikserem na sztywną masę. Dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj.
- Gotowy mus przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj oprószony cukrem pudrem i wiórkami gorzkiej czekolady.