Melonowy deser królewski z grilla

2021-03-29
Melon z grilla
Autor: Shutterstock Melon z grilla smakuje wybornie.
łatwy
30 min
4

Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów! Można na przykład przyrządzić pyszne desery nie ruszając się sprzed grilla. Podpowiadamy, jak przyrządzić melonowy królewski deser?

SKŁADNIKI

  • dorodny, dojrzały melon (najlepiej miodowy)
  • 2 łyżki naturalnego cukru waniliowego zmieszanego z łyżeczką cynamonu
  • bita śmietana
  •  
  • Glazura:
  • pół szklanki płynnego miodu
  • duża łyżka czystej wódki
  • sok z całej cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Melona umyj, wytrzyj do sucha i przekrój wzdłuż na połowę. Pozbądź się pestek i pokrój owoc na niezbyt grube kawałki, następnie ułóż je na folii do pieczenia.
  • Miód wymieszaj z wódką i sokiem z cytryny. Przygotowana glazurą posmaruj porcje melona z obu stron.
  • Grilluj owoce przez około 10-15 minut, uwzględniając wielkość melona i grubość pokrojonych kawałków.
  • Kiedy zdejmiesz melona z grilla każdy kawałek oprósz cukrem waniliowym z cynamonem i przykryj danie bitą śmietaną.
  • Do deseru warto podać czarną, aromatyczną kawę.