Trochę śniadanie, a trochę deser. Pieczona owsianka z tymi owocami jest pyszna i zdrowa

pieczona owsianka z jeżynami
Autor: Shutterstock Zdrowe śniadanie zrobisz w piekarniku. Smak tej owsianki podkręcają sezonowe owoce.
łatwy
35 min
2

Dieta wegetariańska

Pieczona owsianka to ciekawa odmiana dla klasycznych płatków na mleku czy z jogurtem. W tym przepisie jej smak podkręcają smaczne i zdrowia owoce sezonowe, czyli jeżyny. Danie można podawać nie tylko na śniadanie. Sprawdzi się też na deser. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i sycącą owsiankę z jeżynami z piekarnika.

Czy pieczone płatki owsiane są naprawdę zdrowe?

Pieczone płatki owsiane podane w formie owsianki to pyszne i aromatyczne danie idealne na śniadanie lub deser. To prosty sposób na dostarczenie porcji witamin, minerałów i substancji odżywczych.

Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować trawienie, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Dostarczają energii i zapobiegają nagłym skokom poziomu cukru we krwi. Są bogate w witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk.

W przepisie na pieczoną owsiankę do płatków owsianych dodaje się inne zdrowe produkty. Na liście składników znalazł się bogaty w potas banan, mleko owsiane bez laktozy, pełne zdrowych tłuszczy masło orzechowe i nerkowce oraz jogurt naturalny, który jest doskonałym źródłem białka i wapnia. Uzupełnieniem pieczonej owsianki są jeżyny. Zawierają całe spektrum witamin i minerałów. Są bogate w przeciwutleniacze i błonnik. Wykazują działanie przeciwzapalne.

Jak zrobić pieczoną owsiankę z jeżynami?

Przepis na pyszną i pełną zdrowia owsiankę z piekarnika z dodatkiem jeżyn jest łatwy i szybki. To naprawdę nic trudnego. Z przygotowaniem posiłku poradzi sobie każdy. To doskonała lekcja dla osób, które czują się niepewnie w domowym gotowaniu. Zrobienie pieczonej owsianki z piekarnika zajmuje tylko 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Danie można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia wystarczy odgrzać je w piekarniku.

Jak więc zrobić domową owsiankę z piekarnika, której smak podkręcają jeżyny? To prosty przepis na znakomite śniadanie lub deser. Zawsze się udaje i obłędnie smakuje.

  • 1. krok – zmiksowanie banana z pozostałymi składnikami
  • 2. krok – wymieszanie masy bananowej z płatkami owsianymi i jeżynami
  • 3. krok – przełożenia masy do formy i ułożenie pozostałych jeżyn
  • 4. krok – upieczenie owsianki z jeżynami w piekarniku

Jak podawać pieczoną owsiankę z jeżynami?

Znakomita owsianka z dodatkiem jeżyn z piekarnika to przepis, który można wykorzystać na różne sposoby. Świetnie sprawdzi się na śniadanie. Syci na wiele godzin i dodaje energii. Może być też pysznym i zdrowym deserem. To również pomysł na kolację i zdrową przekąskę między posiłkami. Sezon na jeżyny trwa od lipca do września, więc warto z niego skorzystać i przygotować tę smaczną pieczoną owsiankę.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 100 g jeżyn
  • 1 banan
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banan obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Do blendera włożyć kawałki banana i wlać mleko oraz jogurt. Dodać masło orzechowe i zmiksować na gładko.
  • Masę wymieszać z 3/4 płatków owsianych i połową jeżyn.
  • Przelać do formy do zapiekania. Wierzch posypać pozostałymi płatkami owsianymi. Ułożyć pozostałe jeżyny i nerkowce.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie lub na deser.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej