Trochę śniadanie, a trochę deser. Pieczona owsianka z tymi owocami jest pyszna i zdrowa

Dieta wegetariańska
Pieczona owsianka to ciekawa odmiana dla klasycznych płatków na mleku czy z jogurtem. W tym przepisie jej smak podkręcają smaczne i zdrowia owoce sezonowe, czyli jeżyny. Danie można podawać nie tylko na śniadanie. Sprawdzi się też na deser. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i sycącą owsiankę z jeżynami z piekarnika.
Czy pieczone płatki owsiane są naprawdę zdrowe?
Pieczone płatki owsiane podane w formie owsianki to pyszne i aromatyczne danie idealne na śniadanie lub deser. To prosty sposób na dostarczenie porcji witamin, minerałów i substancji odżywczych.
Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, który pomaga regulować trawienie, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Dostarczają energii i zapobiegają nagłym skokom poziomu cukru we krwi. Są bogate w witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk.
W przepisie na pieczoną owsiankę do płatków owsianych dodaje się inne zdrowe produkty. Na liście składników znalazł się bogaty w potas banan, mleko owsiane bez laktozy, pełne zdrowych tłuszczy masło orzechowe i nerkowce oraz jogurt naturalny, który jest doskonałym źródłem białka i wapnia. Uzupełnieniem pieczonej owsianki są jeżyny. Zawierają całe spektrum witamin i minerałów. Są bogate w przeciwutleniacze i błonnik. Wykazują działanie przeciwzapalne.
Jak zrobić pieczoną owsiankę z jeżynami?
Przepis na pyszną i pełną zdrowia owsiankę z piekarnika z dodatkiem jeżyn jest łatwy i szybki. To naprawdę nic trudnego. Z przygotowaniem posiłku poradzi sobie każdy. To doskonała lekcja dla osób, które czują się niepewnie w domowym gotowaniu. Zrobienie pieczonej owsianki z piekarnika zajmuje tylko 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Danie można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia wystarczy odgrzać je w piekarniku.
Jak więc zrobić domową owsiankę z piekarnika, której smak podkręcają jeżyny? To prosty przepis na znakomite śniadanie lub deser. Zawsze się udaje i obłędnie smakuje.
- 1. krok – zmiksowanie banana z pozostałymi składnikami
- 2. krok – wymieszanie masy bananowej z płatkami owsianymi i jeżynami
- 3. krok – przełożenia masy do formy i ułożenie pozostałych jeżyn
- 4. krok – upieczenie owsianki z jeżynami w piekarniku
Jak podawać pieczoną owsiankę z jeżynami?
Znakomita owsianka z dodatkiem jeżyn z piekarnika to przepis, który można wykorzystać na różne sposoby. Świetnie sprawdzi się na śniadanie. Syci na wiele godzin i dodaje energii. Może być też pysznym i zdrowym deserem. To również pomysł na kolację i zdrową przekąskę między posiłkami. Sezon na jeżyny trwa od lipca do września, więc warto z niego skorzystać i przygotować tę smaczną pieczoną owsiankę.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka owsianego
- 100 g jeżyn
- 1 banan
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżka masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banan obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Do blendera włożyć kawałki banana i wlać mleko oraz jogurt. Dodać masło orzechowe i zmiksować na gładko.
- Masę wymieszać z 3/4 płatków owsianych i połową jeżyn.
- Przelać do formy do zapiekania. Wierzch posypać pozostałymi płatkami owsianymi. Ułożyć pozostałe jeżyny i nerkowce.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie lub na deser.