Mazurek daktylowy na waflach
2021-03-29

średni
45 min
4
Mazurek to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Ten jest bardzo łatwy do przygotowania i bardzo smaczny - z mnóstwem daktyli i migdałów zatopionych w lekkiej piance.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 250 g daktyli
- 250 g migdałów
- 250 g cukru
- 4 białka
- 2 gotowe płaty waflowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Z daktyli wyjąć pestki i pokroić je.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając porcjami cukier.
- Do piany dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
- Wafle ułożyć w blaszce do pieczenia i wylać na nie pianę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 st. C. na ok. 3 godz.