Marchew nie tylko na surówkę - przepis na ciasto marchewkowe
2021-03-29
średni
80 min
4
Znana nam dobrze marchew ma w sobie ogromny potencjał. Naturalna słodycz tego warzywa sprawia, że można z niej zrobić niebanalne ciasto przypominające wilgotny piernik. Domowe ciasto marchewkowe zrobi wrażenie na gościach! Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki drobno startej marchwi
- 2 szklanki mąki
- 1½ szklanki cukru (drobny kryształ)
- 4 jaja
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ¾ szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- bakalie oprószone mąką: orzechy posiekane, rodzynki, skórka pomarańczowa (ok. 1 i 1/2 szklanki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dużą formę keksową, ok. 30 cm, wysmarować masłem, oprószyć mąką. Odstawić. Ubić mikserem jaja z cukrem, dosypując go po trochu. Połączyć składniki sypkie: mąkę, proszek, cynamon i sodę. Dosypywać do ubitych z cukrem jaj, wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie gładkie, wlewać powoli olej, ubijając cały czas, aż olej zniknie. Wsypać marchew i bakalie, wymieszać, wlać do formy. Piec 1 godz. w 180 st. C. Po ostudzeniu polać lukrem albo polewą czekoladową. Uwaga! Ciasto sporo urośnie, więc nie należy napełniać formy pod wierzch.