Mangomisu - egzotyczny deser na upalne dni i gorące noce
2022-07-01

łatwy
40 min
10
Mangomisu to oczywiście wariacja na temat klasycznego tiramisu. Deser na podłużnych biszkoptach nasączonych mieszaniną soku pomarańczowego i nektaru z mango, a do tego urzekający krem z mascarpone i mangowej pulpy. Całość daje niesamowity efekt orzeźwienia i słodyczy.
SKŁADNIKI
- 100 ml soku pomarańczowego
- 100 ml nektaru mango
- 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
- 1 szklanka pulpy z mango (świeżej lub z puszki)
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 2 opakowania mascarpone, schłodzonego
- świeże owoce i listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli do przygotowania deseru używacie świeżego mango, trzeba owoce obrać, usunąć pestkę i zblendować na pulpę.
- Żółtka ubić na parze z cukrem na jasny kogel-mogel, następnie zdjąć z ognia i wystudzić.
- Schłodzone mascarpone zmiksować z pulpą z mango, gdy się ładnie połączą dodać wystudzoną masę jajeczną.
- Sok pomarańczowy wymieszać z nektarem z mango (można również użyć pulpy owocowej).
- Biszkopty zanurzać w soku i układać w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia (prostokątnej lub kwadratowej).
- Na ciasteczka wyłożyć połowę masy, następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i przykryć resztą kremu.
- Wierzch udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Deser schłodzić, aby się ścisnął.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?