Mangomisu - egzotyczny deser na upalne dni i gorące noce

Mangomisu
Autor: Shutteratock Mangomisu to owocowy deser inspirowany włoskim klasykiem
łatwy
40 min
10

Mangomisu to oczywiście wariacja na temat klasycznego tiramisu. Deser na podłużnych biszkoptach nasączonych mieszaniną soku pomarańczowego i nektaru z mango, a do tego urzekający krem z mascarpone i mangowej pulpy. Całość daje niesamowity efekt orzeźwienia i słodyczy. 

SKŁADNIKI

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml nektaru mango
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 1 szklanka pulpy z mango (świeżej lub z puszki)
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 opakowania mascarpone, schłodzonego
  • świeże owoce i listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli do przygotowania deseru używacie świeżego mango, trzeba owoce obrać, usunąć pestkę i zblendować na pulpę.
  • Żółtka ubić na parze z cukrem na jasny kogel-mogel, następnie zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Schłodzone mascarpone zmiksować z pulpą z mango, gdy się ładnie połączą dodać wystudzoną masę jajeczną.
  • Sok pomarańczowy wymieszać z nektarem z mango (można również użyć pulpy owocowej).
  • Biszkopty zanurzać w soku i układać w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia (prostokątnej lub kwadratowej).
  • Na ciasteczka wyłożyć połowę masy, następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i przykryć resztą kremu.
  • Wierzch udekorować świeżymi owocami i listkami mięty. Deser schłodzić, aby się ścisnął.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej