Mango w winnej galaretce
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Połączenie galaretki z owocami to sprawdzony przepis na lekki i orzeźwiający deser. Tym razem jednak podaj coś wyrafinowanego - mango w galaretce o smaku limonki z dodatkiem białego wina. Dla podkreślenia egzotycznego smaku serwuj deser z kawałkami soczystego melona. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- Galaretka limonkowa
- 0,75 litra białego wytrawnego wino
- Mango w zalewie cukrowej
- Melon
- Pół szklanki owoców sezonowych (do wyboru)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wino, białe wytrawne, ewentualnie białe półwytrawne, podgrzej do temperatury 60 stopni. Mieszając, rozpuść w nim galaretkę. Najlepiej dodać galaretkę limonkową, ale z powodzeniem zastąpi ją również cytrusowa, która jest częściej dostępna w sklepach.
- Gdy galaretka jest już gotowa, odstaw ją do lodówki, aż do ostudzenia.
- Mango z puszki odcedź z zalewy i pokrój na półksiężyce.
- W szklanych salaterkach ułóż owoce i zalej je schłodzoną galaretką. Deser odstaw do lodówki, aż do zastygnięcia galaretki.
- Mango w galaretce podawaj na talerzach z kostkami świeżego melona.