Mango w winnej galaretce

2021-03-29
galaretka-na-impreze-dla-doroslych-z-wienm-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Owoce w galaretce z winem - pomysł na prosty i smaczny deser
łatwy
45 min
4

Połączenie galaretki z owocami to sprawdzony przepis na lekki i orzeźwiający deser. Tym razem jednak podaj coś wyrafinowanego - mango w galaretce o smaku limonki z dodatkiem białego wina. Dla podkreślenia egzotycznego smaku serwuj deser z kawałkami soczystego melona. Oto sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • Galaretka limonkowa
  • 0,75 litra białego wytrawnego wino
  • Mango w zalewie cukrowej
  • Melon
  • Pół szklanki owoców sezonowych (do wyboru)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wino, białe wytrawne, ewentualnie białe półwytrawne, podgrzej do temperatury 60 stopni. Mieszając, rozpuść w nim galaretkę. Najlepiej dodać galaretkę limonkową, ale z powodzeniem zastąpi ją również cytrusowa, która jest częściej dostępna w sklepach.
  • Gdy galaretka jest już gotowa, odstaw ją do lodówki, aż do ostudzenia.
  • Mango z puszki odcedź z zalewy i pokrój na półksiężyce.
  • W szklanych salaterkach ułóż owoce i zalej je schłodzoną galaretką. Deser odstaw do lodówki, aż do zastygnięcia galaretki.
  • Mango w galaretce podawaj na talerzach z kostkami świeżego melona.