Makowiec bez drożdży i zawijania: dobry przepis na ciasto z makiem

2021-11-22
Makowiec bez drożdży i zawijania: dobry przepis na ciasto z makiem
Autor: thinkstockphotos.com Przygotowanie makowca można sobie ułatwić, niekoniecznie też trzeba go zwijać - warto skorzystać z naszego przepisu na prostszą wersję tego ciasta.
łatwy
80 min
4

Makowiec bez drożdży to łatwy w przygotowaniu przepis dla zapracowanych oraz osób, które nie czują się na tyle pewnie, by samodzielnie przygotować ciasto drożdżowe, a potem zawinąć w nie masę makową. Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca.

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie

SKŁADNIKI

  • kostka masła
  • 1/4 kg mąki pszennej
  • 1/4 kg cukru
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 sporych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka gotowej masy makowej
  • kilka łyżek śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielamy żółtka od białek jajek (jajka wyjmujemy z lodówki tuż przed rozpoczęciem przygotowania ciasta).
  • Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • Ubijamy piane z białek.
  • Masło (wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej - powinno mieć temperaturę pokojową) ucieramy na puszystą masę.
  • Nie przerywając mieszania dodajemy żółtka, wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki, mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy nieco śmietany.
  • Na koniec dodajemy ubita z białek pianę.
  • Do wąskiej blaszki wkładamy połowę ciasta, na nią nakładamy masę makową  z puszki i nakrywamy resztą ciasta.
  • Pieczemy około 45 minut w temp. ok. 180 st. C.
Beszamel - Jak zrobić makowiec