Makaron z serem i owocami jagodowymi: przepis na kluski z twarogiem i mrożonymi owocami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Makaron z serem i mrożonymi owocami jagodowymi to pyszne danie dla dzieci lub deser dla wszystkich domowników. Odrobina lata w chłodniejszą porę. Twaróg i śmietanę można zastąpić serkiem homogenizowanym. Do klusek z serem najlepiej pasują jagody, maliny i truskawki. Wypróbujcie przepis na makaron z twarogiem i jagodami, by cieszyć się jego smakiem w gronie rodziny i przyjaciół.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 łyżki masła
- 125 ml śmietany 12% (1 małe opakowanie)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250-300 g mrożonych owoców jagodowych (jagód, truskawek, malin)
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce wyjąć z zamrażarki 2-3 godziny wcześniej i rozmrozić.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i jeszcze gorący wymieszać z masłem.
- Twaróg rozetrzeć przy pomocy widelca.
- Śmietanę wymieszać z twarogiem, cukrem i cukrem wanilinowym (lub ekstraktem wanilii).
- Makaron podawać z twarogiem, na wierzchu układając owoce.