Lody z kalafiora i truskawek - wegański przysmak dla fit szaleńców i nie tylko
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lody z kalafiora to pomysł na niskokaloryczne, bezjajeczne i bezglutenowe lody,w naszym przepisie o smaku truskawkowym, ale można je przygotować na wiele sposobów. Smakuj, wbrew pozorom, całkiem nieźle.
Lody z kalafiora - jak smakują
Surowy kalafior jest na tyle neutralny, że w połączeniu z owocami i słodzikiem nie czuć go w lodach. Jest tylko jeden warunek - musi być zamrożony. Jeśli dopuścimy do rozpuszczenia się warzyw jego zapach nie pozwoli nam oszukać kubków smakowych. Lody z kalafiora smakują więc tym, co do niego dodamy :).
Lody z kalafiora - jakie smaki można zrobić
Ogranicza nas właściwie tylko wyobraźnia. Mrożony kalafior stanowi tu niskokaloryczną, w miarę neutralną smakowo bazę, którą możemy "pokolorować" wg upodobań. Aby usyskać poszczególne smaki lodów możemy wykorzystać:
- dowolne owoce - najlepiej jednak takie o wyrazistym smaku. Świetnie nadają do tego owoce sezonowe truskawki, borówki, maliny czy wiśnie. Smak można dodatkowo podkręcić odrobiną odżywki białkowe o podobnym smaku lub dodatkiem owoców liofilizowanych.
- czekoladowe - z dodatkiem kakao
- straciatella - z dodatkiem płatków czekoladowych i świeżej mięty
- orzechowe - z masłem orzechowym i kruszonymi orzechami
SKŁADNIKI
- 200 g mrożonego kalafiora
- 200 g mrożonych truskawek
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki odzywki białkowej o smaku truskawkowym
- ksylitol lub syrop z agawy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora i truskawki wyjąć z zamrażalnika na 10-15 min przed przygotowaniem lodów.
- Gdy kalafior i truskawki nieco zmiękną (ale nie mogą się rozmrozić) zblendować je wraz z odżywką białkową i schłodzonym mlekiem kokosowym.
- Ważne, aby mleko dolewać porcjami, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
- W razie potrzeby lody dosłodzić ksylitolem lub syropem z agawy.