Lody z kalafiora i truskawek - wegański przysmak dla fit szaleńców i nie tylko

Lody z kalafiora i truskawek - wegański przysmak dla fit freaków
Autor: Shutterstock Lody z kalafiora to niskokaloryczny przysmak na lato.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lody z kalafiora to pomysł na niskokaloryczne, bezjajeczne i bezglutenowe lody,w  naszym przepisie o smaku truskawkowym, ale można je przygotować na wiele sposobów. Smakuj, wbrew pozorom, całkiem nieźle.

Lody z kalafiora - jak smakują

Surowy kalafior jest na tyle neutralny, że w połączeniu z owocami i słodzikiem nie czuć go w lodach. Jest tylko jeden warunek - musi być zamrożony. Jeśli dopuścimy do rozpuszczenia się warzyw jego zapach nie pozwoli nam oszukać kubków smakowych. Lody z kalafiora smakują więc tym, co do niego dodamy :).

Lody z kalafiora - jakie smaki można zrobić

Ogranicza nas właściwie tylko wyobraźnia. Mrożony kalafior stanowi tu niskokaloryczną, w miarę neutralną smakowo bazę, którą możemy "pokolorować" wg upodobań. Aby usyskać poszczególne smaki lodów możemy wykorzystać:

  • dowolne owoce - najlepiej jednak takie o wyrazistym smaku. Świetnie nadają do tego owoce sezonowe truskawki, borówki, maliny czy wiśnie. Smak można dodatkowo podkręcić odrobiną odżywki białkowe o podobnym smaku lub dodatkiem owoców liofilizowanych.
  • czekoladowe - z dodatkiem kakao
  • straciatella - z dodatkiem płatków czekoladowych i świeżej mięty
  • orzechowe - z masłem orzechowym i kruszonymi orzechami

SKŁADNIKI

  • 200 g mrożonego kalafiora
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki odzywki białkowej o smaku truskawkowym
  • ksylitol lub syrop z agawy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora i truskawki wyjąć z zamrażalnika na  10-15 min przed przygotowaniem lodów.
  • Gdy kalafior i truskawki nieco zmiękną (ale nie mogą się rozmrozić) zblendować je wraz z odżywką białkową i schłodzonym mlekiem kokosowym.
  • Ważne, aby mleko dolewać porcjami, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
  • W razie potrzeby lody dosłodzić ksylitolem lub syropem z agawy.
Jak zrobić lody domowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej