Lody podawane w owocach: jak zrobić?
2021-03-29
średni
45 min
4
Lody podane w owocach, w niebanalny sposób, nie tylko wyśmienicie smakują, ale także cieszą oczy swoim wyglądem. Ich przygotowanie jest bardzo proste, jedynym wyzwaniem jest stworzenie dekoracyjnych elementów z czekolady.
SKŁADNIKI
- 1 kulka lodów waniliowych
- 1 kulka lodów czekoladowych
- 1 kulka lodów owocowych (truskawkowych, malinowych lub jagodowych)
- połówka limonki
- 1/3 pomarańczy
- 2/3 cytryny
- truskawka
- biała czekolada
- gotowe wiórki cukiernicze (opcjonalnie)
- gotowa foremka czekoladowa (babeczka)
- folia dekoracyjna do czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Limonkę przetnij na pół, natnij obrzeża miąższu i wydrąż je łyżeczką. Łyżką do lodów nakładaj kulkę lodów śmietankowych do środka wydrążonej limonki. Posyp delikatnie białą czekoladą startą na tarce lub gotowymi wiórkami cukierniczymi (np. orzechowymi). Lody lekko skrop pozostałym po drążeniu sokiem.
- Pomarańczę przetnij na wysokości 1/3. Na środku tak przeciętej pomarańczy połóż foremkę z czekolady, do której nałóż kulkę lodów czekoladowych.
Całość ozdób kawałkiem wygiętej białej czekolady. - Cytrynę przetnij na wysokości 2/3. Natnij obrzeża miąższu i wydrąż je łyżeczką. Łyżką do lodów nałóż porcję lodów owocowych. Truskawkę przetnij na pół, jedną z połówek znów na pół. Cząstki truskawki ułóż wokół lodów.
Kładąc gotowe kompozycje na talerz dociśnij je, dno owocu powinno się lekko spłaszczyć, dzięki czemu gotowa kompozycja się nie wywróci. - Przygotowanie wygiętej czekolady: czekoladę pokrusz i rozpuść w garnuszku lub w mikrofali. W tym drugim przypadku włóż czekoladę do miski odpowiedniej do użycia w mikrofali, nastaw maksymalną moc 800 W i co 15-20 sekund wyjmuj zawartość aby wymieszać czekoladę. Czynność powtarzaj aż do rozpuszczenia całej czekolady.
- Gdy czekolada troszeczkę ostygnie, ale nadal jest płynna, nakładaj ją pędzlem kucharskim na folię kucharską lub specjalną folię dekoracyjną. Poczekaj chwilę aż zgęstnieje, następnie natnij ją delikatnie zależnie od tego jaki kształt chcesz uzyskać. Zginaj folię na wałku, jakiejś puszce czy tubie, przytrzymaj chwilę w takiej pozycji. W momencie gdy folia się już nie odkształca wstaw całość do zamrażarki. Wcześniejsze nacięcia pozwolą ci łatwiej oddzielić odpowiednie kawałki czekolady po jej zastygnięciu.