Lankijski pudding parowany. Przepis na przepyszny deser prosto ze Sri Lanki
2023-05-09
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pudding parowany to popularny słodki deser na Sri Lance. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, aby go spróbować. Przysmak można zrobić bez żadnego problemu w domu. Składa się z prostych składników, które są do kupienia w naszych sklepach. Poznajcie przepis na lankijski pudding parowany, który zachwyca smakiem.
Jak zrobić pudding parowany?
Ubite jajka miesza się z mlekiem kokosowym, melasą, pastą waniliową i kardamonem. Tak przygotowaną masę przelewa się do foremek i gotuje na parze w temperaturze 100 stopni C. Czas parowania wynosi 20 minut. Po ostudzeniu deser podaje się z posiekanymi orzechami i świeżymi lub suszonymi owocami.
Przepis na pudding parowany ze Sri Lanki
- To bardzo prosty przepis na super deser w delikatnym lekko kokosowym smaku. Wystarczy wymieszać składniki i ugotować je na parze.
- Czas przygotowania puddingu wynosi 5 minut. Natomiast parowanie to 20 minut. W tym czasie można posiekać orzechy i pokroić owoce.
- Lista składników obejmuje sześć prostych produktów. Wszystkie można bez problemu kupić w polskich sklepach.
- Pastę waniliową zastąpi cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy.
- Zamiast nerkowców można podać inne orzechy jak włoskie czy laskowe.
- Do puddingu podaje się świeże owoce. Może to być pokrojone na mniejsze kawałki mango lub ananas. Sprawdzą się też truskawki. Ciekawym dodatkiem są też suszone owoce.
SKŁADNIKI
- 350 ml gęstego mleczka kokosowego
- 120 g melasy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- do podania:
- świeże lub suszone owoce, posiekane nerkowce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić. Wlać mleko kokosowe i wsypać melasę. Dodać pastę waniliową i kardamon. Dokładnie wymieszać.
- Masę przelać do foremek lub jednej dużej i ugotować na parze w 100 stopniach C przez 20 minut.
- Odstawić do ostygnięcia. Pudding wyjąć z dużej formy i pokroić na porcje.
- Przed podaniem udekorować nerkowcami i świeżymi lub suszonymi owocami.
Kuchnia grecka: Deser Milfej