Lankijski pudding parowany. Przepis na przepyszny deser prosto ze Sri Lanki

lankijski pudding parowany
Autor: Shutterstock Lankijski pudding parowany jest jak kulinarna podróż po Rajskiej Wyspie.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pudding parowany to popularny słodki deser na Sri Lance. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, aby go spróbować. Przysmak można zrobić bez żadnego problemu w domu. Składa się z prostych składników, które są do kupienia w naszych sklepach. Poznajcie przepis na lankijski pudding parowany, który zachwyca smakiem.

Jak zrobić pudding parowany?

Ubite jajka miesza się z mlekiem kokosowym, melasą, pastą waniliową i kardamonem. Tak przygotowaną masę przelewa się do foremek i gotuje na parze w temperaturze 100 stopni C. Czas parowania wynosi 20 minut. Po ostudzeniu deser podaje się z posiekanymi orzechami i świeżymi lub suszonymi owocami.

Przepis na pudding parowany ze Sri Lanki

  • To bardzo prosty przepis na super deser w delikatnym lekko kokosowym smaku. Wystarczy wymieszać składniki i ugotować je na parze.
  • Czas przygotowania puddingu wynosi 5 minut. Natomiast parowanie to 20 minut. W tym czasie można posiekać orzechy i pokroić owoce.
  • Lista składników obejmuje sześć prostych produktów. Wszystkie można bez problemu kupić w polskich sklepach.
  • Pastę waniliową zastąpi cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy.
  • Zamiast nerkowców można podać inne orzechy jak włoskie czy laskowe.
  • Do puddingu podaje się świeże owoce. Może to być pokrojone na mniejsze kawałki mango lub ananas. Sprawdzą się też truskawki. Ciekawym dodatkiem są też suszone owoce.

SKŁADNIKI

  • 350 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 120 g melasy
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • do podania:
  • świeże lub suszone owoce, posiekane nerkowce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić. Wlać mleko kokosowe i wsypać melasę. Dodać pastę waniliową i kardamon. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przelać do foremek lub jednej dużej i ugotować na parze w 100 stopniach C przez 20 minut.
  • Odstawić do ostygnięcia. Pudding wyjąć z dużej formy i pokroić na porcje.
  • Przed podaniem udekorować nerkowcami i świeżymi lub suszonymi owocami.
Kuchnia grecka: Deser Milfej
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej