Kutia: przepis na tradycyjny wigilijny przysmak

Kutia orkiszowa - tradycyjny świąteczny deser
Autor: Karolina Wrona Kutia orkiszowa - tradycyjny świąteczny deser.
średni
45 min
4

Kutię jada się prawie wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest to tradycyjna potrawa wigilijna kuchni polskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

SKŁADNIKI

  • szklanka maku
  • 1/2 szklanki obłuskanej pszenicy
  • szklanka mleka
  • 50 g miodu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g fig
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak wypłukać, sparzyć mlekiem z odrobiną soli, odcedzić i zmielić przez maszynkę co najmniej dwukrotnie.
  • Namoczoną dzień wcześniej pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
  • Figi i orzechy pokroić, rodzynki sparzyć wodą.
  • Składniki połączyć, dodać rum i miód.
  • Podawać dobrze schłodzone.
  • W wersji ,,szybkiej", kiedy brakuje nam czasu, można wykorzystać gotowe masy makowe, dostępne w sklepach. Mak w nich jest dobrze zmielony i posłodzony. Takie masy zawierają także bakalie.